TV

Sällan har något varit så förljuget

Av: 

Klas Lindberg

TV

Klas Lindberg om ”Året med kungafamiljen”

Klas Lindberg.
Klas Lindberg.

Så fick kungaåret 2010 sin sista skandal.

Det har spekulerats länge kring årets ”Året med kungafamiljen”.

Hur skulle redaktionen hantera alla dessa skandaler som drabbat hovet under 2010? De kan väl inte undvika att hantera all debatt kring boken? Och otrohetsaffären som drabbade Madeleine, det går väl ändå inte att sopa under mattan? Att Carl-Philip gått och gängat sig med en utvikningstjej, det kan man ju inte undvika att nämna? Inte ens det mest lismande programmet under året kan väl försökta hasta förbi dessa jättenyheter?

I går kom svaret.

Det var ett rungande: YES WE CAN!

Efter invigning av en bro, programledaren Linda Nybergs statsbesök i Brasilien och danskt drottningjubel var det dags för den första historieförvanskningen.

”Året med kungafamiljen” ägnade 30 sekunder åt att förlovningen mellan Madeleine och Jonas Bergström brutits. Först citerades hovets pressmeddelande – som om redaktionen inte haft tillgång till någon ur hovet för en kommentar! – i 15 sekunder. Sedan fick den pensionerade hovreportern Sten Hedman, som jag antar skulle signalera redaktionens oberoende, i en mening förklara att detta var nog det bästa eftersom ”kärleken tog slut”. Linda Nyberg höll sig borta, hon kanske fortfarande var i Brasilien.

Därefter ägnades trippelt så lång tid åt nästa punkt i kalendern: Carl-Philip invigde en vindkraftspark!

Därefter följde paradnumret: fina bilder från bröllopet, med tillhörande intervju med Victoria och Daniel.

Sen: Victoria-dagen, Örebro-dagen, Grekland-dagen, Polar-dagen, Lilla Ersta­gården-dagen, Veteranbils-dagen, Frankrike-dagen, Kina-dagen, Västergötland-dagen och Finland-dagen – och lite då och då en Linda Nyberg på plats med gott humör.

Sen kom november. Skandalboken. Och plötsligt var Linda borta igen. Ja, hela redaktionen tog en paus. I stället vevades lite bilder ur Aktuellt och Rapport och den där parodiska älgjaktsdagen där kungen inte kunde formulera en mening men ändå lyckades leverera klassikern ”Vi vänder på ett blad”.

Det hela tog 30 sekunder – sen var vi plötsligt i Jokkmokk för Same-dagen.

Förljugenheten har sällan firat sådana triumfer som i går kväll.

Men så kanske det går när man sätter en kungavän som projektledare för hela fadderittan.

I kväll missar jag inte ”Allsång på Skansen”-krönikan i SVT.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert: