TV

Kravet: Ta med gevär

Av: 

Martin Gustafsson

Karolina Skoglund

TV

SVT i krismöte – storgräl när myndigheterna tog ”Mot alla odds”-programledarens vapen

Hon hade ett krav för att leda ”Mot alla odds” i SVT – att hon fick bära sitt grovkalibriga gevär.

Men när expeditionen skulle gå över gränsen till Namibia beslagtogs Natasha Illum Bergs vapen.

– Vapnet är som hennes handväska, säger Daniel Lägersten, projektledare på SVT.

Expeditionsledaren Natasha Illum Berg, 40, är van att bära vapen.

Kravet för att ställa upp som programledare i SVT:s ”Mot alla odds” var att hon fick ha med sitt eget grovkalibriga vapen.

I gårdagens avsnitt blev situationen därför dramatisk när geväret beslagtogs av myndigheter när expeditionen korsade gränsen mellan Zambia och Namibia.

– Jag anser att den här expeditionen är farlig, specifikt efter att de tagit ifrån mig min bössa, säger Natasha i programmet.

”Blev skitförbannad”

Enligt Daniel Lägersten, projektledare på SVT, innebar det beslagtagna vapnet att produktionen tvingades till ett krismöte.

– Hon ifrågasatte hela säkerheten så vi hade krissamtal med alla som jobbade kring säkerheten. Men hon hade inte gått i väg på expeditionen om hon inte hade varit tillfreds med de åtgärder som vi vidtog.

Hur reagerade Natasha på att hon inte fick bära med sig sitt vapen?

– Hon blev skitförbannad. Hon tyckte att myndigheternas sätt att resonera inte var korrekt, säger han.

Anledningen till att Natasha Illum Berg inte fick använda sitt eget gevär är att det endast är tillåtet i Tanzania där hon är verksam. Produktionen försökte få tillstånd av myndigheterna i Namibia men den avslogs. I stället tvingades man anlita speciella parkvakter med vapen som hade betydligt mindre kaliber än Natashas gevär.

”En otäck känsla”

– Natasha tyckte inte att deras vapen var tillräckligt bra. Hon förklarade att hennes vapen hade ”stop power”. Skulle ett djur komma springandes mot oss, en elefant till exempel, och hon skjuter det, då faller djuret ner och dör innan det träffar oss. Med vapnen som killarna i Namibia hade skulle helt enkelt djuret döda oss innan det dör, säger deltagaren Anna Sköld.

Stämningen var orolig.

– Vi undrade vem som skulle skydda oss, så vi var faktiskt skraja. Vi visste ju att vi skulle gå ut på en farlig mark. Det var en otäck känsla, säger Laurentsio Pettersson.

Nöjesbladet har sökt Natasha Illum Berg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu smygstartar rean hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

TV