Mejla

Sandra Wejbro

Glöm ”Skavlan” – nu är ”The Graham Norton show” här

Premiär på SVT för den roligaste och charmigaste pratshow det går att hitta på tv just nu

TV

Grattis Sverige. I kväll har äntligen ”The Graham Norton show” premiär på SVT.

Det är knappast en slump att den då 80 år gamla, notoriskt medieskygga Maggie Smith (änkegrevinnan Violet Crawley i ”Downton Abbey”) valde Graham Norton när hon 2015 besökte sin första pratshow på 42 år. Att han numera är störst i genren i Storbritannien gör sitt till, men Norton har alltid haft ett gott öga till damer med grandios personlighet, syrlig humor och brokigt förflutet (ibland kallade divor).


Redan i ”So Graham Norton!”, som gick på Channel 4 i slutet av 1990-talet, var Carrie Fisher, Jackie Stallone (Sylvesters färgstarka mamma) och Joan Collins (”Dynastin”) favoritgäster. I brittisk anda uppskattades det excentriska och allt som är kitschigt eller ”camp”, damerna leddes fram av manliga värdar i bara överkroppar och Norton beundrade ett inramat porträtt av Miles O’Keefe som spelade Tarzan i sågade ”Tarzan, the ape man” från 1981.

Även om de mest flamboyanta inslagen numera skalats bort och proffstrevliga Hollywoodstjärnor slåss om en plats i den röda soffan sätter Norton fortfarande sin distinkta prägel på programmet. Eurovision-folk, det brittiska bidraget och vinnare som Conchita Wurst, bjuds gärna in (sedan 2009 har Norton kommenterat finalen). När stora kändisar som Lady Gaga och Jude Law redan sitter i soffan låter han den säregna, men för en internationell publik rätt okända, ”Eastenders”-veteranen June Brown göra entré som kvällens stora stjärna med handväska, cigg och ett glas rött vin i handen. Mötet mellan henne och Gaga är kärlek vid första ögonkastet och magisk tv.


Typiskt Norton är också inslaget i slutet av programmet, när frivilliga ur publiken får berätta en underhållande historia ur sitt liv för att brutalt vältas ur stolen om den är för dålig.

Att inte kunna återberätta en god historia är nämligen en dödssynd i ”The Graham Norton show”, även för kändisarna. Han (och vinet/ölen/drinkarna som det alltid bjuds på i soffan) lyckas locka fram en med tv-mått mätt uppsluppen stämning. Kolla bara in klippet där Ryan Gosling får en skrattattack av komikern Greg Davies spektakulära historia om en fyllehelg, mammans trosor och ett jobb som lärare för hörselskadade. Eller när Bill Murray går igång på alla cylindrar över en bild på ”Downton abbey”-Hugh Bonnevilles myströja och ”läppstift” i ”Top gear”.

Till skillnad från andra pratshower, läs ”Skavlan”, behöver inte gästerna ha något ”starkt livsögonblick” att dela med sig av. Favoriten Carrie Fishers minne hedras genom att återberätta roliga anekdoter snarare än med tårar och sentimentalitet. I stolt gaykulturell anda (se också ”RuPaul’s drag race” på Netflix) gäller det att kunna vara såväl bitsk som varm.


Ibland blir det för tramsigt, som när Benedict Cumberbatch och Johnny Depp brottas med en stor nallebjörn. Ibland är det för många stor­filmer som stjärngästerna måste göra reklam för. Men oftast är ”The Graham Norton show” den roligaste och charmigaste pratshow det går att hitta på tv just nu.

Veckans...

… bästa. ”The good fight” är inne på sin andra säsong på HBO Nordic (den första hade nyligen premiär på TV3) och blir bara bättre och bättre. Stadigt placerad i amerikansk Trump-samtid, enormt smart och välskriven och med lysande Christine Baranski i huvudrollen som stjärnadvokaten Diane Lockhart.

…dokumentär. Pizzabudet i småstaden Erie, Pennsylvania, har en bomb fastlåst runt halsen, hävdar att han tvingats råna en bank och inför tv-kamerorna sprängs han till döds. Där startar Netflix nya true crime-hit ”Evil genius” som vältrar sig i blodiga detaljer och bisarra människoöden. Spekulativt, men också oemotståndligt fascinerande.

…film. I dag har dokumentären ”Anders, jag och hans 23 andra kvinnor” premiär, som handlar om hur filmaren Nahid Persson upptäcker att hon inte är ensam om att dejta tennisspelaren Anders, 49. Hur orkar han jonglera så många relationer samtidigt? Låter fruktansvärt jobbigt.

… märkligaste. Filmen ”Paradox” (Netflix) med Neil Young och Daryl Hannah i en fantasy-western-musikal och Willie Nelson i en biroll har sågats, men man vill ju se exakt hur dåligt det kan vara.

… russebuss. Norska ungdomsserien ”Blank” (SVT Play) är knappast någon ny ”Skam”, men välgjord och träffsäker om åren efter gymnasiet då ångesten över vad man vill göra med livet ibland kan tyckas totalt övermannande. För åren därefter, strax innan trettio, bjuder norrmännen på lysande ”Ung och lovande” (SVT Play).

ANNONS

Sista chansen! Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid!

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Rockbjörnen

Av: 

Sandra Wejbro

Publisert:

LÄS VIDARE

Ny svensk miniserie, globaliserade gangstrar och japansk filmskatt

ÄMNEN I ARTIKELN

Graham Norton (tv-programledare)

Carrie Fisher

Downton Abbey

Bill Murray

Jude Law

Skavlan

Lady Gaga