Därför nämns inte Gärdestads självmord

TV

Detaljen utelämnad i ”Så mycket bättre”

1 av 3 | Foto: Aftonbladet 25 juni 1997.

Ted Gärdestad begick självmord 1997.

Det nämns aldrig i det hyllningsavsnitt som ”Så mycket bättre" ägnar åt stjärnan under lördagen.
– Jag förstår att man kanske reagerar på det, säger Martin Nygren, exekutiv producent för programmet.

Det tidigare avslutande ”duettavsnittet” i ”Så mycket bättre” har i år bytts ut mot ett hyllningsavsnitt. Under lördagen hyllar årets deltagare den svenska artisten Ted Gärdestad genom att tolka hans svenska låtskatt.
– Vi har väl känt att duettprogrammet väl funkade bra. Men vi kände samtidigt att vill vi gå vidare och göra någonting nytt är det bra att göra det i den episoden, säger Martin Nygren, exekutiv producent för programmet.

Det nya greppet blev att, i det här fallet, bjuda in Kenneth Gädestad, Ted Gärdestads bror, för att berätta Teds historia och hylla brödernas gemensamma låtskatt.

Hur reagerade Kenneth när ni kom med förslaget?
– Han tyckte det lät bra från första stund och det är vi jätteglada över.

”Inget aktivt val”

Under programmet får artisterna umgås med Kenneth Gärdestad och han får sätta sig på hedersplatsen på gaveln vid det stora träbordet. Artisterna framför därefter sina egna tolkningar av Gärdestads låtar.

I programmet nämns dock aldrig det faktum att Ted Gärdestad begick självmord, 41 år gammal. Enligt Martin Nygren är det inte ett aktivt val av produktionen.
– Jag tänkte också på det när jag såg slutprodukten. Jag förstår att man kanske reagerar på det. Men det var inget aktivt beslut. Det bara föll sig så. Vår tanke var att lägga mer tonvikt på musiken även om vi är inne i de lite mörkare delarna och pratar om dem också.
– Vi gjorde väl den redaktionella bedömningen att vi skulle få låta musiken ta störst plats i programmet och prata mest om hur Ted och Kenneth jobbade med den och skapade den. Nu föll det sig så att vi aldrig sa hur han gick bort. Men jag tycker inte att det är något som egentligen saknas.

ARTIKELN HANDLAR OM