”Krönikan” hyllas i Eftersnack

TV

Sigvard Pers: Tack toppenskickliga Danmark!

Först kritiserades den svårbegripliga danskan. Men snart överöstades klagomålen av en rungande hyllningskör.

– Man blir gripen, rörd, berörd och den känns väldigt närvarande, skrev Ann Östman.

Foto: DR
Krönikepar Karin (Stina Ekblad) och Kaj Holger (Waage Sandö).

”Efter en mesig inledning under säsong 1, växte serien till sig något alldeles otroligt i mina ögon och är nu omistlig!” skrev hon också. ”Ljuvligt befriande att få se riktiga skådespelare agera! Jag är så trött på alla dokusåpor...” menade Susanne.

”Danmark kan! Helt fantastisk serie! Kommer på mig själv att jag sitter och småler i en timma. Hur många TV-program lyckas med det. Mycket välgjord och fängslande serie” tyckte Birgitta K. ”Vad jag har längtat efter fortsättningen och jag blev inte besviken” skrev Lotta.

”Vilken glädje att den är tillbaka! TACK, toppenskickliga DANMARK!!” skrev Sigvard Pers. ”Krönikan håller fortf bra kvalitet men NÄR ska Ida o Palle fatta att de är gjorda för varandra?!?” undrade Sara S.

”Mordkommissionen” mest populär

Några klagade på det danska språket och föreslog att serien skulle dubbas. Men mothugget kom snabbt. ”Kanske är vi som bor i Skåne mer toleranta till danskan. Personligen tycker jag att det är ett vackert och mjukt språk” skrev Stina Eriksdotter.

Vissa föredrog andra danska serier framför ”Krönikan”. ”Visst är Krönikan och Rejseholdet (”Mordkommissionen” i TV4:s översättning, reds. anm.) bra men MATADOR är bara bäst” tyckte Johan Hansson. ”Det är som att titta på när målarfärg torkar. Herrgud vad segt. Mordkommissionen var bra, mer av sådana serier” skrev signaturen ”släckt ner”.

I omröstningen på aftonbladet.se blev ”Mordkommissionen” den mest populära danska serien med drygt 50 procent. Tvåa kom ”Matador” med nästan 15 procent, trea ”Krönikan” med närmare 14, fyra ”Nikolaj och Julie” (11) och femma ”Riket” (knappt 10 procent).

Läs mer:

Sandra Wejbro