Mardrömsstarten på ”Biggest loser”: Det var en käftsmäll

Två av deltagarna stoppades direkt av läkaren

1 av 7
TV

”Biggest loser”-resan får en mardrömstart för deltagarna Ingemar och Jinnie.

Båda får tränings- och tävlingsförbud redan inför den första lagtävlingen.

– Det var nattsvart, säger Ingemar.

Fjorton deltagare påbörjar i kvällens avsnitt sin resa mot ett hälsosammare, och lättare, liv.

Men för Ingemar Stenslätt, 49, och Jinnie Skoog, 37, blir starten chockartad.

Båda blir tilldelade ett tränings- och tävlingsförbud av läkaren Stefan Branth kort efter att de anlänt till Ekolsunds slott.

– Det var en käftsmäll. Jag vägde ju över 200 kilo då och får inte träna. Läkaren sade ju att jag inte skulle överleva året ut. Det var nattsvart, vidrigt, säger Ingemar.

Jinnie instämmer.

– Det var verkligen helt värdelöst. Man var ju så taggad på att sätta igång, och sedan fick jag veta att man hade en skada första dagarna redan.

Hamnar i samma lag

Båda blir dessutom indelade i samma lag – och tvingas därför stå bredvid den första gemensamma tävlingen. En tävling som går ut på att hjälpa varandra över en hinderbana.

Priset: Att först få välja tränare – antingen den rutinerade ”Biggest loser”-tränaren Mikael Hollsten, 32, eller nytillskottet Sabina Dalfjäll, 39.

– För mig var det så viktigt att vinna den tävlingen, för jag ville så himla gärna börja träna för Mikael Hollsten. Så det var väldigt irriterande att bara se på och inte kunna bidra med något, säger Jinnie.

”Kände mig som en svikare”

Jinnies träningsförbud är dock bara tillfällig – skadan måste få läka. Men i Ingemars fall är läget annorlunda. Läkaren uttrycker i programmet en djup oro för hans hälsa och menar att han först måste förändra kosten och förbättra sina värden innan han kan ge sig på någon fysisk aktivitet.

– Jag kände att jag förstörde för laget också. Alla var ute och sprang och promenerade och jag gick bara runt. Jag kände mig som en svikare, inte bara mot mig själv, utan även för laget, säger Ingemar.

Men även Jinnie känner att träningsförbudet påverkade henne.

– Man börjar ju fundera. Om det här har hänt nu, vad kan hända mer? Man är ju rätt orutinerad på träning. Klart att man blir rädd att det kan bli värre, säger hon och fortsätter:

– Jag var lite uppgiven då, men Sabina hittade saker jag kunde göra utan att förvärra skadan. Så i mitt fall fanns det ändå andra vägar att gå.

Unik händelse

Att två personer tilldelas tävlingsförbud i ett så pass tidigt skede är exceptionellt.

”I år, när vi skulle göra den hårdaste och tuffaste säsongen hittills valde vi att ta in Stefan Branth som har en gedigen erfarenhet inom idrott och hälsa. Han upptäckte i samband med undersökningarna att Ingemar skulle behöva ta det lugnt till en början. Det blev första gången två personer fått tävlingsförbud i samband med första tävlingen då det visade sig att inte heller Jinnie skulle kunna delta i den på grund av en skada. Vi tar våra deltagares hälsa på största allvar och Stefan följde med under hela resan”, skriver Lotta Andersson, exekutiv producent, i ett mejl till Nöjesbladet.

Nästa avsnitt av ”Biggest loser” sänds tisdagen den 11 april klockan 21.00 i Sjuan.

ARTIKELN HANDLAR OM