Krystade konstigheter i HBO:s norska västern

”Welcome to Utmark”
”Welcome to Utmark”

TV-RECENSION Den norska HBO-serien ”Welcome to Utmark” inte bara sneglar – utan stirrar – på skruvade stilbildare som ”Twin Peaks” och ”Fargo”. Men manuset håller inte riktigt måttet.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
Welcome to Utmark

HBO Nordic
Säsong 1
Av Kim Fupz Aakeson, med bl a Tobias Santelmann, Marie Blokhus, Alma Günther, Stig Henrik Hoff, Marius Lien, May-Linda Kosumovic, Gard Bjørnstjerne Eidsvold, Nils Johnson, Ingvild Holthe Bygdnes, Eero Milonoff.


DRAMAKOMEDI Efter ”Beforeigners” kommer ännu en udda norsk HBO-serie. Men medan den förra var stabilt underlig på ett genomarbetat och underhållande sätt, har den här, som är skapad av danske Kim Fupz Aakeson, problem med att hantera och hitta en jämn ton i, och motivera, sin lite forcerade konstighet.
”Welcome to Utmark” är en sorts modern västern, som utspelar sig i en liten karg håla i Sápmi, där en samling kufiska karaktärer – bland annat en sörjande hallick, en besatt affärsägarinna, en lagens man med spelmissbruksproblematik och lös mage, ett par finska spritsmugglare, en snokande sekreterare och en karlakarl som gillar att klä sig i kvinnokläder – cirkulerar kring intrigen i berättelsens centrum: konflikten mellan en alkoholiserad fåruppfödare (Tobias Santelmann) och en laglös samisk alfahanne (Stig Henrik Hoff).
Den förre har dödat den senares hund, och den senare ligger med den förres fru (Marie Blokhus), och i kläm i det explosiva triangeldramat hamnar en tolvårig dotter (Alma Günther), som vid sidan av en nyinflyttad stackars lärarinna (Kamilla Grønli Hartvig) är en av få som uppför sig rimligt i Utmark.
”Welcome to Utmark” har verkligen sina både tragiska, komiska och berörande stunder. Ambitionsnivån är hög och foto, regi och miljöer skapar en visuellt läcker värld.
Ändå funkar det här inte riktigt. Kanske för att manuskvalitetsgapet är bråddjupt mellan den här serien och dess lite för uppenbara inspirationskällor; ”Twin Peaks”, framför allt, men även ”Fargo” och annat från bröderna Coen.


”Welcome to Utmark” har premiär på HBO Nordic den 18 april.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE