Äntligen helg

Grötig Jens Lapidus-serie med mer handling än den kan hantera

Så bra är C Mores och TV4:s ”Top dog”

Av: 

Karolina Fjellborg

Pär Bäckstrand,C More/TV4.
Pär Bäckstrand,C More/TV4.

TV

TV-RECENSION Man får mycket intrig per tittad timme, i C Mores och TV4:s Jens Lapidus-serie ”Top dog”.
Men betydligt mindre känsla.

Betyg: 2 av 5 plus
Top dog
C More
Säsong 1
Av Veronica Zacco, med bl a Josefin Asplund, Alexej Manvelov, Gustav Lindh, Peter Gardiner, Christian Hillborg, Joel Spira, Kardo Razzazi, Mahmut Suvakci, Lina Englund, Amanda Ooms.


DRAMATHRILLER Det handlar inte bara om snabba, utan även om gamla, cash när Stockholmsskildraren Jens Lapidus trilogi bestående av böckerna ”VIP-rummet”, ”Sthlm delete” och ”Top dogg” har blivit tv-serie hos C More och TV4.
För ”Top dog” rör sig både i den undre världen, hos Södertäljes maffia, och på Östermalm, bland streberaktiga jurister och överklass med näsan i vädret.
I centrum står två personer från dessa vitt skilda världar som bildar lag för att lösa mysteriet kring en rikemanssons försvinnande:
Den hungriga affärsjuristen Emily (Josefin Asplund), som i hemlighet är djupt skuldsatt och kämpar med näbbar och klor för att klättra uppåt på den firma där den kidnappade mannens pappa är den allra viktigaste klienten.

Och kriminelle Teddy (Alexej Manvelov), som precis har kommit ut från fängelset och vill börja ett hederligt liv – men har ungefär alla odds emot sig.
Det är kärnan i ”Top dog”. Men de många bifigurerna – bland andra Teddys systerson Nikola (Gustav Lindh) och barndomskompis Rewan (Kardo Razzazi), den ledsna fängelsevakten som Teddy brukade ha ett förhållande med (Jessica Grabowsky), Södertäljebossen Isak (Mahmut Suvakci), diverse spelare på Emilys byrå (Peter Gardiner, Christian Hillborg, Joel Spira) och tre mystiska välbärgade kvinnor varav den ena ser elakare ut än den andra (Lina Englund, Amanda Ooms, Bianca Cruzeiro) – och de många sidospåren kring allt och alla, kollrar bort en mer och mer för varje avsnitt. Och till slut har man nästan glömt vad det hela egentligen handlar om.
Visst finns det kvaliteter att uppskatta; inte minst Manvelov, som i stort sett alltid är bra. Men kemin mellan honom och Asplund är sval, och som ”omaka par” övertygar de aldrig. Och eftersom så mycket handling ska klämmas in, får karaktärerna aldrig utrymme att andas och utveckla sina ganska klichéartade huvuddrag, och därför blir de och deras förehavanden svåra att bry sig om.

Det går en tunn linje mellan intrikat och grötig, och ”Top dog” hamnar på fel sida av den. För mycket intrig, för lite känsla.


”Top dog” har premiär på C More den 7 oktober, och kommer även att sändas i TV4 med start den 18 oktober.Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE

Oktoberfest! 15 tv-serier som gör hösten härligare

ÄMNEN I ARTIKELN

Äntligen helg

Tv-recensioner

Alexej Manvelov

Tv-serier

Jens Lapidus

C More