”Dietland” – en intressant men ofokuserad feministisk hämndfantasi

avKarolina Fjellborg

Foto: AMC.
Julianna Margulies och Joy Nash i ”Dietland”.

TV-RECENSION ”Dietland” drivs av en feministisk ilska som ligger helt rätt i tiden. Men den känns som ett hopkok av lite för många olika serier.


Dietland

Amazon Prime Video

Del 1-4
Av Marti Noxon, med bl a Joy Nash, Tamara Tunie, Robin Weigert, Rowena King, Erin Darke och Julianna Margulies.


SVART KOMEDI Marti Noxon, som just nu även är aktuell med den utmärkta HBO-adaptationen av Gillian Flynns "Sharp objects", ligger bakom den här satiriska dramakomedin – som känns som en blandning av åtminstone tre olika serier.
Ett media- och samhällskritiskt drama om en överviktig kvinnas förhållande till sin kropp och den omvärld som aldrig slutar påminna henne om att hon inte duger.
En surrealistisk och lite såpig komedi, med animationer, drömsekvenser och hallucinationer.
En våldsam feministisk hämndfantasi.
"Dietland" – som är baserad på boken av Sarai Walker (som själv har beskrivit sin historia som en kvinnlig variant av "Fight club") – handlar om Alicia "Plum" Kettle (fyndet Joy Nash). En överviktig kvinna som jobbar som spökskrivare åt en smal, vacker och cynisk redaktör (en lysande ond Julianna Margulies, i en roll som påminner om Meryl Streeps i "Djävulen bär Prada") på tonårsmagasinet Daisy Chain.

Plum svälter sig själv, går på "Waist Watchers"-möten och antidepressiva, och håller på att spara ihop pengar till en magsäcksoperation, när hon en dag plötsligt blir rekryterad av en underjordisk feministisk motståndsrörelse, som revolterar mot skönhetsindustrin, media och misogyni i allmänhet, och leds av den karismatiska Julia Smith (Tamara Tunie).
Plum träffar även den rika kroppsacceptansgurun Verena Baptist (Robin Weigert), som vill hjälpa henne att lära sig att stå emot det patriarkala samhällets förgiftande krav, och bli nöjd med sig själv som hon är.
Och mitt i allt detta börjar den hämnande terrorcellen "Jennifer" mörda sexförbrytare...
"Dietland" vräker på med allt detta – och mycket mer (bland annat en "Trollkarlen från Oz"-inspirerad porrig tigerman) – och resultatet blir lite som ens tallrik på en buffé; en ofokuserad, överdimensionerad blandning, där de enskilda smakerna inte riktigt kommer till sin rätt.
Samtidigt är det lätt att uppskatta en serie som försöker göra någonting unikt, som talar till en ofta förbisedd målgrupp och drivs av en ilska som ligger helt rätt i tiden.
Långt ifrån felfritt – men intressant.

”Dietland” har premiär på Amazon Prime Video den 31 juli.


Se det här också: En annan feministisk serie på Amazon Prime Video är Amy Sherman-Palladinos härliga "The marvelous mrs Maisel", som precis blev nominerad till ett helt gäng Emmys.


Visste du att... Joy Nash har varit med i serier som "Twin Peaks: the return", "Casual" och "The Mindy project"?


Just nu... ser du dramakomedi i magasinsmiljö även i "The bold type", vars hela första säsong finns på SVT Play.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


ARTIKELN HANDLAR OM

Tv-serier

Amazon