5 bästa säsongerna

1 av 3 | Foto: niclas hammaström
Expedition: Robinson 1997
TV

”Big Brother”, ”Villa Medusa”, ”Expedition: Robinson”, ”Popstars”, ”Farmen”? listan på svenska dokusåpor är lång.

Puls Tore S Börjesson har valt ut de fem bästa säsongerna genom tiderna.

Robinson 1997

It’s never as good as the first time? Premiäråret var grymmast. I alla avseenden. Ja, vi var blasé. Ja, vi trodde att vi sett allt. Då kom Robinson och gjorde det omöjliga: tog oskulden på oss en gång till. Fick oss att vakna till liv och ställa oss frågan: Får sånt här visas? Många skrek: Fascist-tv! (och de menade allvar, i synnerhet sedan den först utslagne tagit livet av sig).

Robinson var det första nöjesprogrammet som verkligen tvingade folk att ta ställning.

Big Brother 2002

Fylla, sex, onanikojor? ”Big Brother” 2002 gick över gränsen. När nån går över gränsen rasar nån annan. Ulf Larsson, folkkär tv-profil och nykter alkoholist, rasade.

– Det är helt åt helvete. Man använder alkoholen som ett bränsle för att programmen ska innehålla nånting.

Dessutom: Emma-Maria, Kitty och Elin Nilsson byggde onanikojor, Jacob Heidrich låg med Elin, Benjamin låg först med Emma-Maria och kröp sedan till sängs med Marie ”Picasso” Pettersson, de förlovade sig också.

Baren 2001

Han deltog, han hånglade upp sjukt mycket tjejer, han vann. Mathias ”Jokkmokk” Enlund gjorde avtryck i ”Baren”. På alla plan.

Scenen där han och Ida hade det mysigt, följd av Idas telefonsamtal hem till pojkvännen – ”De kommer att vinkla programmet så att det ser ut som att Jokkmokk och jag hade ihop det” – är klassisk.

Jokkmokks idé om att fota sina kvinnliga erövringar med Polaroid-kamera och skriva namn och telefonnummer på korten var ruggig. Det var inte Jokkmokk. När han kom ut i verkligheten dröjde det inte länge förrän Aftonbladets läsare utsåg honom till den snyggaste, manliga dokusåpakändisen 2001.

Robinson 1998

Alexandra Zazzi visade att tjejer kan. Fortfarande den enda, kvinnliga segraren i denna den första och största av alla dokusåpor.

Pål Hollender deltog och plötsligt var hans smala konst ett ämne för löpsedlar. Sophie Upvik slog ett slag för de lesbiska. Birgitta sjöng falskt. Jochens baguette ryckte när han såg Susanne Rittedal. Susanne såg bara geten. Den fick inte slaktas. Herman – en slacker utan dess like – tyckte dock att den borde slaktas fortast möjligt. Så där höll det på.

Och några härliga skandaler kantade serien. Den bästa: en anställd på produktionsbolaget Strix tappade en av deltagarnas ansökningshandlingar på gatan i Stockholm, deltagaren beskrevs som ”Total idiot. Bimbo på alla sätt...” Dokusåpabranschen, cynisk? You bet.

Villa Medusa 2000

Redan i första avsnittet deklarerade han: ”Horor är de enda tjejer man kan lita på.” Sen kom han igång på allvar. Johan ”Godzilla” Lennström var ingen trevlig kille, men han var en profil och främsta orsaken till att Villa Medusa blev vulgo- och förnedrings-tv av värsta sorten, passande nog inspelad på vulgo-orten framför alla andra, Kanarieöarna.

Puls egen drömsåpa

Sista ”Expedition: Robinson” ska bestå av gångna säsongers deltagare. Men vore det inte roligare om man gjorde en kompott av alla såpor?

Puls presenterar drömsåpan:

Den som väntar på något gott

– dokusåpor under produktion

Tore Börjesson