V är här igen

avJon Forsling

TV

Men onda Diana har blivit snäll: Det är konstigt

Morena Baccarin har tagit över Jane badlers gamla roll från 80-talet som huvudskurk och The Visitors ledare. Numera spelar Jane hennes godhjärtade mamma - som också är ödla.

Diana och ”V” är tillbaka i svensk tv.

Ett problem bara – det är inte den ”riktiga” Diana från 80-talsserien.

– Jag hade älskat att göra min gamla roll igen, säger Jane Badler, 57.

När TV6 i kväll börjar sända den nyinspelade versionen av science fiction-serien ”V” är det med samma grundhistoria som skrämde slag på svenska folket 1986: onda utomjordingar intar jorden, dödar folk och börjar käka råttor något fruktansvärt.

Precis som då heter en av karaktärerna Diana och spelas av Jane Badler – även om hon inte dyker upp förrän i säsong två (som nu visas i Canal Plus).

Men de nostalgiker som hoppas få se den onda, musmumsande ödlan från originalserien kommer att bli besvikna: den nya Diana är en godhjärtad mamma.

”Det hatar jag”

– Det är inte alls samma roll. Det är rätt konstigt. När de skrev den nya karaktären döpte de henne till Diana som en hyllning till den gamla serien. Men de hade inte en tanke på att jag skulle spela henne. Det hatar jag, om de inte skulle använda mig borde de ha döpt karaktären till något annat, säger Jane Badler till Nöjesbladet.

Hade det inte varit roligare att spela ”onda” Diana?

– Vad kan jag säga? Jag håller med (skratt). Jag vet att många gamla fans skulle ha velat se den gamla karaktären, men man kan inte göra alla glada.

Tvungen att provspela

Jane Badler bor sedan flera år i Australien där hon ägnar sig åt sin familj och en musikkarriär. Rollen som den nya Diana kom inte gratis till henne – i stället tvingades hon provspela som vem som helst.

– De sa att jag gjorde den bästa provspelningen – vilket jag så klart gjorde eftersom jag var Diana. När jag gjorde det trodde jag att det skulle vara samma roll, men sedan märkte jag att det inte var så. Som skådespelerska är det bara att göra det bästa av läget.

Trots hennes skepsis till sin egen roll uppmanar Jane Badler ändå den svenska tv-publiken att kolla in nya ”V”.

– Den är vackert filmad, specialeffekterna är otroliga, rollbesättningen är fantastisk. Det ska bli spännande att se hur den går i Sverige. Vem vet, snart kanske jag måste komma och besöka er, säger hon och skrattar.