Jakt på ny komedi-succé i tv

TV

Bäst idé får serie i SVT

Foto: Felix Herngren, Mia Skäringer, Josephine Bornebusch och Johan Rheborg har gjort stor succé i TV4:s ”Solsidan”.

”Solsidan” gjorde dundersuccé i TV4.

Nu är SVT på jakt efter nästa stora komediserie.

– Man blir alltid inspirerad av sådant som är framgångsrikt, säger

kanalens dramachef Christian Wikander.

Foto: "Starke man".

TV4:s ”Solsidan” slog ut allt motstånd i tv-tablåerna. SVT vill inte vara sämre. Nu jagar kanalen med ljus och lykta efter en lika stor humorsuccé.

– Det är klart att man alltid blir inspirerad av sådant som är framgångsrikt generellt. Där är ”Solsidan” ett fantastiskt exempel, säger Christian Wikander, programchef för drama på SVT Väst.

Tio har valts ut

För en tid sedan erbjöd kanalen Sveriges produktionsbolag att presentera sina idéer. Nu har tio stycken valts ut och innan sommaren ska varje bolag ha

levererat ett manus.

Den efterfrågade formen är slående lik ”Solsidan”. Avsnitten ska vara halvtimmeslånga, följa samma karaktärer och röra sig på en ”lockande” arena.

– I övrigt ger vi inte mycket begränsningar. Vi är öppna för många olika typer av förslag. Vi bjuder in både de som är etablerade komediförfattare och nya talanger, säger Christian Wikander.

”Känner igen mig”

Komediserien kommer inte att starta 2011 utan förmodligen under 2012. Rollbesättningen är ännu inte påbörjad.

Varför blev ”Solsidan” en sådan succé, tror du?

– Det är bra och bakom ordet ”bra” finns en fantastisk cast. Det är en arena som man är fascinerad av utan att man behöver bo där själv. Det är en tematik i historierna som jag känner igen mig i utan att jag måste vara där själv, säger Christian Wikander.

Jessica Isaksson