Filip och Fredrik gör show om 90-talet

TV

”Vi gör årtiondet
då vi växte upp”

Blyg och okysst Fredrik Wikingsson och Filip Hammar tar också upp egna erfarenheter av 90-talet. ”Man gick från att vara en fruktansvärt blyg och okysst 17-åring till en något mer kysst och något mindre blyg 27-åring”, säger Fredrik.

E-Type, Papi Raul och ”På rymmen”.

Filips och Fredriks nya program ”NittiLeaks” handlar om 90-talet.

– Vi gör årtiondet då vi växte upp, säger Fredrik Wikingsson.

Martin ”E-Type” Eriksson.

Kanal 5-duons nya program startar i april och sänds i tio timslånga avsnitt, från 1990–1999.

Fredrik...

Tittarna får se klipp, löpsedlar, gäster aktuella från 90-talet och framträdanden av moderna artister som framför 90-talets låtar.

Filip Hammar, 35, och Fredrik Wikingsson, 37, har tidigare

... och Filip 1995.

skrivit en bok om 80-talet.

Nu frossar de i nästa årtioende.

Papi Raul slog igenom

– Vi sätter på oss Herman Lindqvist-hatten här. Vi kallar det för ett modernt historieprogram. Vi tar upp årtiondet då vi och Sverige växte upp, säger Fredrik.

– 90-talet är så odefinierat. Henrik Schyffert gjorde ju sin show om 90-talet men den handlade så mycket om hans egen resa. Vi tycker att det finns mycket kvar att berätta, fortsätter han.

I varje program sitter 90- talsprofilen E-Type (Martin Eriksson) med som dj och bisittare i studion. Andra gäster kopplas in till det årsprogram där de passar bäst. En del var heta just det året. Andra är kända än i dag.

Felix Herngren berättar om genombrottet som Papi Raul men han är ju aktuell i ”Solsidan” i dag. Och Henrik Schyffert står på toppen av sin fantastiska karriär nu men han var även aktuell 1995. Men sedan kan vi ha andra gäster som vi är nyfikna på, hur var det att vara Hjalle och Heavy (deltagare i ”På rymmen” i TV4) 1997?

Darin uppträder

Varje program slutar med att en modern artist gör en cover på en låt från det aktuella året. Det blir ett sätt att knyta ihop dåtid och nutid. Bland annat ska Darin sjunga Lisa Nilssons ”Himmelen runt hörnet” ensam vid en flygel.

Tar ni upp era egna personliga 90-tal?

– Det kommer att handla lite om hur jag och Filip mådde, hur vi såg ut, hur vi blev kompisar. Det blir en underliggande motor. Man gick från att vara en fruktansvärt blyg och okysst 17-åring till en något mer kysst och något mindre blyg 27-åring, säger Fredrik.