’Behandlades som en bov’

TV

Torgny Mogren dopninganklagades: Var helt vansinnig

1 av 3 | Foto: Torgny Mogren.

Han skulle bara ut och hämta hem guldet på femmilen.

Men gulddrömmarna ­raserades på ett ögonblick när Torgny Mogren anklagades för bloddopning.

– Jag behandlades som en bov och en svikare, ­säger han till Nöjesbladet.

Torgny Mogren, 49, deltagare i ”Mästarnas mästare” i SVT, är mest ihågkommen för guldet på femmilen i Falun 1993.

Han hade guldvittring ­redan fyra år tidigare.

Under VM i finska Lahtis var han i sitt livs form. Guldet var så gott som redan hans.

Men kvällen före femmilsstarten rullade en svart limousine fram bredvid honom vid VM-förläggningen. I bilen satt bland andra Sven Larsson, då ordförande i svenska skidförbundet.

Torgny Mogren klev in och fick ett besked som innebar att hela karriären försvann på ett ögonblick framför ögonen på honom.

”En katastrof”

Han påstods ha blod­dopat sig.

– Det var ju katastrof, det var som om hela världen ­rasade samman. Första reaktion var ”vem fasiken har ­manipulerat mitt prov?”, ­säger Torgny Mogren till Nöjes­bladet.

Stämningen i bilen på väg till Helsingfors, där ett nytt prov skulle tas, var tryckt.

– Jag behandlades som en bov och en svikare. Jag visste ju att jag absolut inte hade gjort något. Jag kände mig maktlös, säger han.

Det värsta var att ryktet om bloddopningen redan var ute på VM-förläggningen.

– Det var det mest anmärkningsvärda, för när vi satte oss i bilen så sa de att de enda som vet om det nu är vi som sitter här i bilen, säger han.

När han sen klev in på labbet där det nya provet skulle tas visade det sig att allt var ett missförstånd – Torgny Mogren blev rasande.

– Han som tagit provet förklarade att det hade skett ett stort misstag och att det inte var någon fara, att det bara var att åka hem och ladda och så önskade han mig lycka till. Då var det nära att jag gav på honom en stor fet smäll kan jag lova, säger han.

Vad snurrade i skallen då?

– Det kändes som om jag bara ville slå sönder ­någonting. Jag var helt vansinnig, det bara exploderade inombords. Men ingenting hände som tur var. Jag kände mig inte lättad heller, utan bara förbannad och besviken, säger han.

Annan åkare

Provlabbet hade inte tvättat ur instrumenten och i Torgny Mogrens test fanns därför kvar blodrester ifrån en annan åkare.

Torgny Mogren sov inte mycket den natten. Den viktiga uppladdningen inför femmilen var förstörd.

Till slut blev det ändå ett silver. Gunde Svan knep guldet, Mogren tror att han hade vunnit om han inte drabbats av dopningsanklagelserna.

– Det känns ju så. Jag tappade jättemycket tid i början på loppet. Efter allt som hade hänt var det självklart inte som det brukar, säger han.

Torgny om ...

Namn: Nils Arne Torgny Mogren. ­Ålder: 49. Bor: Mora. Yrke: Säljare. Familj: Flickvän, två sönerna Alexander, 15, och Sebastian, 12, från en tidigare relation. Inkomst: 545 500 kronor (inkomstår 2011). Karriär: Två VM-guld på 50 kilometer, två VM-guld i ­stafett. Ett OS-guld i stafett. Aktuell: Deltar i ”Mästarnas mästare” i SVT som sänds söndagar i SVT.

... bataljerna med ­Gunde:

– Om jag var i väldigt bra form och det var de lite längre distanserna så visste jag att jag kunde slå honom var som helst och när som helst. Men det var en morot och en drivkraft, varje gång jag stod på startlinjen så var ju målet att slå Gunde Svan.

... om ”Mästarnas ­mästare”:

– Jag har fått frågan förut, men då har det inte stämt. Men till den här gången gick det att få ihop allting med jobb och barn. Det var en tuff grupp och man visste att det skulle bli en tuff resa om man ville komma någon vart.