Tårarna blev bortklippta

TV

Därför visade inte SVT sorgen över Bergmans död

Foto: Förkrossad Peter Stormare var den av stjärnorna som stod Ingmar Bergman närmast. Beskedet om mästerregissörens död under inspelningen kom som ett dråpslag för honom liksom för Jan Malmsjö. Men SVT valde att inte visa deltagarnas reaktioner i gårdagens avsnitt. Peter Stormare berättar längre fram i serien, när han är värd på slottet, om sin relation till Bergman.

I tv: skratt, glamour, succé.

I verkligheten: sorg, gråt, kaos.

– Vi fick ha krismöte vid första lunchen, säger ”Stjärnorna på slottets” projektledare Tomas Olsson.

Foto: Bergman.

Förväntningarna var högt ställda inför inspelningarna – och i gårdagens premiäravsnitt strålade också stjärnorna i kapp med varandra.

Men vad tittarna inte fick se var att produktionen redan då höll på att falla samman.

Krismöten krävdes för att få projektet på fötter.

”Det var hemskt”

Anledningen var Ingmar Bergmans död.

– Vi fick beskedet på förmiddagen, men väntade in ett lämpligt tillfälle att berätta om vad som hänt. Det blev vid den första lunchen, säger SVT: s projektledare Tomas Olsson.

Ett sorgebesked som slår ner som en bomb bland stjärnorna. Svårast är det för Peter Stormare, som haft en mycket nära relation till mästerregissören.

– Peter var ju som Ingmars adoptivson ...han var så ledsen. Åh, det var hemskt, hemskt, säger Arja Saijonmaa.

Länge är det osäkert huruvida man ens ska fortsätta, eller om det är dags att packa och åka hem.

Följde planen

En gråtande Peter Stormare möter pressen tillsammans med Jan Malmsjö, medan de andra stjärnorna bearbetar sorgen på sina rum.

Efter ett krismöte bestämmer stjärnorna sig för att stanna.

– Peter som stod honom närmast fick ta beslutet. Han sa att Ingmar skulle sagt ”gör din bästa show”. Det tog vi fasta på, säger Magnus Härenstam.

Bergmans död nämndes inte med ett ord under gårdagens avsnitt.

– Dels har Ingmars bortgång redan fått mycket utrymme i SVT under hösten, dels ville vi att programmet skulle följa ursprungsplanen. Det var också stjärnornas önskan, säger SVT:s Tomas Olsson.