Lär känna dina tv-favoriter!

Av: Mats Strandberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Kort storstjärna America Ferrera spelar Ugly Betty. Hon är 155 centimeter lång och ansågs vara för "överviktig" för Hollywood.
Foto: sp/buena vista
Kort storstjärna America Ferrera spelar Ugly Betty. Hon är 155 centimeter lång och ansågs vara för "överviktig" för Hollywood.

Vi känner igen dem, men känner inte till något om dem. Söndags nöjeskrönikör ger dig en snabbkurs i skådisarna som hälsar på i ditt vardagsrum varje vecka.

”Grey’s anatomy”-Meredith: Hennes scener klipptes bort

Namn: Ellen Pompeo.

Född: 10 nov 1969, Massachusetts, USA.

Tidigare roller: Mot Jake Gyllenhaal i underskattade ”Moonlight mile”, och en mindre roll i Spielberg-filmen ”Catch me if you can”. Hade mindre roller i ”Daredevil” och ”Eternal sunshine of the spotless mind”, men båda gångerna klipptes hennes scener bort.

Fakta: Har fel på ämnesomsättningen och måste äta minst 3 000 kalorier om dagen för att inte bli undernärd. Gifte sig i nov 2007 med Chris Ivery, som haft grava narkotikaproblem och suttit i fängelse tre gånger.

”Ugly Betty”- Betty: Nöjd med kurvorna

Namn: America Ferrera.

Född: 18 april 1984, LA, USA.

Tidigare roller: I filmerna ”Systrar i jeans” och ”Lords of dogtown”.

Fakta: Ferrera är endast 155 cm lång och ansågs länge för ”överviktig” för att lyckas i Hollywood. Hon vägrar dock anpassa sig efter Hollywood-idealet och har bl a sagt: ”Det är hysteriskt att Jessica Alba och Eva Longoria kallas ”kurviga”, de är ju pyttesmå!”

”House”-doktor House: Pendlar hem till London

Namn: Hugh Laurie.

Född: 11 juni 1959, Oxford, England.

Tidigare roller: Tv-serierna ”Förnuft och känsla” och ”Svarte orm” och Spice Girls-filmen ”Spice World”.

Fakta: Gift sedan 1989 och flyger hem till familjen i London så ofta han kan. När han fick rollen i tv-serien ”House” visste inte producenterna om att han var britt – de hade letat efter urtypen för en grinig amerikan.

”Cityakuten”-Abby: Räddade livet på maken

Namn: Maura Tierney.

Född: 3 feb1965, Boston, USA.

Tidigare roller: Mot Jim Carrey i filmen ”Liar, liar”.

Fakta: Tierny har hittills medverkat i 178 avsnitt av ”Cityakuten”, och har lärt sig en del om medicin på jobbet: när hennes make trodde att han fått influensa ställde Tierny diagnosen blindtarmsinflammation och tvingade iväg honom till akuten – det visade sig att hon haft rätt, och förmodligen räddat hans liv.

”Heroes”-Hiro: Geni och datanörd

Namn: Masi Oka.

Född: 27 dec 1974, Tokyo, Japan.

Tidigare roller: Gästroller i tv-serier som ”Joey”, ”Gilmore girls” och ”Scrubs”.

Fakta: Har över 180 i IQ. Jobbar även med dataanimering för George Lucas bolag och har bl a gjort filmeffekter för ”War of the worlds”, ”Pirates of the Caribbean” och de tre senaste ”Star Wars”-filmerna.

”CSI”-Catherine: Nobbade Playboy

Namn: Marg Helgenberger.

Född: 16 nov 1958, Nebraska, USA.

Tidigare roller: I filmerna ”Tootsie”, ”In good company”, ”Species” och ”Erin Brockovich”. Vann en Emmy 1988 för rollen som prostituerad i serien ”China Beach”.

Fakta: Tackade nej till att vika ut sig i Playboy 2007. Började som väderflicka på lokal-tv. Har fått en gata, Helgenberger Avenue, uppkallad efter sig i hemstaden North Bend. Träffade maken Alan på en bank och har skämtsamt sagt ”Jag påbörjade både ett konto och ett förhållande”.

Publicerad: