Petra Mede blir utan Kristallen-nominering

TV

Gina Dirawi blir SVT:s kandidat

1 av 2

Petra Mede, 46, hyllades internationellt för sin insats i ”Eurovision Song Contest”.

Men programledaren får klara sig utan en nominering till Kristallen.

Anledningen? Gina Dirawi, 25, nomineras i stället.

Måns Zelmerlöw, 30, är nominerad till Kristallen i kategorin Åres manliga programledare för sin insats i Eurovision Song Contest. Men hans parhäst Petra Mede, som hyllades utomlands för sin prestation i samma program, får klara sig utan.

Anledningen är ett begränsande regelverk.

Endast en programledare från varje kanal får vara nominerad i varje kategori och i kategorin Årets kvinnliga programledare representeras SVT av Gina Dirawi som ledde Melodifestivalen.

”Det är vansinne”

Det faktum att Petra Mede blir utan nominering får nu kritik från flera håll.

– Jag tycker att det är vansinne att Petra Mede inte nominerats till årets programledare. Hon hyllades i hela Europa efter Eurovision, men tydligen duger hon inte för Kristallen, säger Nöjesbladets schlagerexpert Tobbe Ek.

Christer Björkman, tävlingsproducent för Eurovision Song Contest 2016, saknar också Petra i uppställningen.

– Det är lite blandade känslor eftersom regelverket bara tillåter en programledare från varje kanal. Det gör ju att Petra inte är med i det här och det är väldigt tråkigt, säger han.

Få röster

De nominerade i Årets kvinnliga programledare och Årets manliga programledare röstas fram av tv-tittarna.

– Ett av de största problemen är väl att omröstningen till Kristallen sker på ganska undanskymd plats på sajter som har mycket varierade trafiksiffror. Det skulle vara mycket intressant att se hur många röster som faktiskt kommit in i nomineringsfasen, antagligen inte särskilt många om jag får spekulera, säger Tobbe Ek.

Kristallen sänds i Kanal 5 den 4 september.