Målet - skapa världsstjärnor

Nu höjer ”Idol” ribban: ”Det är någonting annat i år”

Nu ska ”Idol”-torkan stoppas.

Kravet på nya juryn är tydligt: de måste hitta världsstjärnor.

– De har höjt ribban, säger Pär Lernström.

De svenska världsstjärnor som slagit igenom i ”Idol” lyser med sin frånvaro. Men med hjälp av den nya juryn ska TV4 vända fiasko till framgång och kravet för den tolfte säsongen är tydligt. Hitta en artist som kan nå internationella framgångar.

– Det finns en ambition med det här programmet att hitta en superstjärna och det har vi kanske inte riktigt gjort de senaste åren. Men jag tror att det är någonting annat i år, säger programledaren Pär Lernström, 36.

Fokus på USA

Den nya juryn består av Nikki Amini, Quincey Jones III och Fredrik Kempe och är ett steg i TV4:s storsatsning mot en internationell stjärna. Nu när fredagsfinalerna drar igång är det upp till bevis.

– Quincy pratar ju hela tiden om att han vill ta med sig någon till USA som kan slå igenom där borta. Nikki säger att hon inte är med i juryn för att hitta någon som kan tävla i Melodifestivalens deltävling i Gävle. De vill ta det längre, säger Pär Lernström.

Förväntningarna är höga även bland deltagarna.

– Det känns som att den nya juryn verkligen vill att vi ska slå internationellt. Jag tror att de bryr sig om att vi ska komma vidare senare också, säger Oskar Häggström, 17.

Målet längre fram

Agnes Carlsson, 28, som vann sångtävlingen 2005 är hittills den enda ”Idol”-deltagaren som haft en låt på de amerikanska listorna. Nu hoppas Quincey Jones III hitta en vinnare som når längre än någon annan gjort tidigare.

– Målet är att få fram en svensk Justin Bieber, Drake eller Mariah Carey som vi kan lansera i USA, har han tidigare sagt till Nöjesbladet.

Pär Lernström, som har sett mängder av deltagare passera för att sedan falla i glömska, håller med om att det måste finnas långsiktigare mål.

– Vi pratar mycket med deltagarna om att de ska ha sitt mål mycket längre fram än programmet. Jag tror att vi har insett att det är viktigt att vi tillsammans ser till att även om programmet tar slut gör inte deras karriärer det, säger han.

Något som deltagaren Adrian Johansson, 16, lyssnat på.

– För mig betyder inte att vinna ”Idol” att man blir artist. Det är mest en bra plattform och folk får upp ögonen för dig. Sedan kan man fortsätta bygga på det, säger han.

Publisert: