Hon vill pröva reklamlagen

TV

Marita Ulvskog välkomnar anmälningarna mot TV 4

Foto: MAGNUS SANDBERG
SPOLAR ALLTID FÖRBI REKLAMEN Kulturminister Marita Ulvskog vill värna om filmmakarnas konstnärliga rättigheter - men står själv bakom den nya lagen som möjliggör reklamavbrotten.

Filmregissörernas raseriutbrott mot TV 4:s reklamavbrott i deras filmer välkomnas av kulturministern.

– Det är utmärkt att Vilgot Sjöman anmäler TV 4 till Granskningsnämnden, säger hon.

Trots att Marita Ulvskog själv står bakom lagen, som från och med april tillåter reklamavbrott i TV 4:s program, uppmuntrar hon filmarnas anmälningar.

– Vi måste pröva lagen för att få en praxis, så jag tycker att det är utmärkt att Vilgot Sjöman och andra har anmält kanalen till Granskningsnämnden, säger kulturministern.

Som Aftonbladet berättade i går har även Claes Eriksson från Galenskaparna anmält TV 4, eftersom han känner sig kränkt av reklamavbrotten mitt i filmerna.

Måste pröva lagen

Lukas Moodysson och Stefan Jarl har också gett ifrån sig högljudda protester och till och med hotat med bojkott.

– Om det är så att Granskningsnämnden anser att filmernas värde har minskat på grund av reklamen så kommer lagen att slå till, då måste TV 4 ta sitt ansvar, säger Marita Ulvskog.

Exakt hur den bedömningen ska gå till, alltså huruvida det konstnärliga arbetet tar skada av rekamen eller ej, vill inte Marita Ulvskog gå in på.

– Nej, jag litar helt på Granskningsnämndens omdöme.

Litar på nämnden

Hon ser inte heller någon anledning för kulturdepartementet att se över lagen, som enligt filmskaparna är helt vansinnig.

– Nej, vi har skrivit en lag som tydligt markerar konstnärernas makt över de egna verken och att de måste respekteras. TV 4 lever redan nu under mycket hårda reklam- regler och vi ska fortsätta vara hårda.

Föredrar att spela in

Jag antar att du själv ser på fyran ibland. Vad tycker du om reklamavbrott mitt i filmerna?

– Jag föredrar att spela in filmen på video och att spola förbi reklamen. Så jag tycker personligen att det är väldigt bra att lagen prövas.

Tillåtet med avbrotten

Anna Hansson