Så stöttas Kalle Moraeus av tv-veteranerna i kväll

TV

Här tar han över succén: Bakom kulisserna på avsnitt 200 av ”Så ska det låta”

1 av 15

Jubileumsprogram.

Nära två miljoner tittare.

Och en ”sur, lite smått bitter medelålders människa” som lekledare.

- Hur fan tänkte de här egentligen? säger Kalle Moraeus.

Nöjesbladet följde med på inspelning av ”Så ska det låta”.

Foto: Lotta Engberg på språng barfota i tv-husets korridorer.

- Var är Kalle?

Programledaren Peter Settman, 44, snurrar ett varv i det provisoriska fikarummet ett stenkast från nya ”Så ska det låta”-studion.

Publiken är på plats, publikuppvärmaren har redan hunnit dra samma skämt två gånger om. Det är inspelning nummer tre, men det tvåhundrade avsnittet i programmets historia.

I mörkret i en öde tv-studio bredvid står Kalle Moraeus, 50.

”Gick skitbra”

Två dagar tidigare funderade han på vad fan han hade gett sig in på. Där stod han i de färgsprakande kulisserna, på väg att göra debut som programledare för ett av Sveriges populäraste underhållningsprogram på SVT, och hade ingen aning hur han skulle komma att reagera.

- Jag tänkte: varför sa jag ja? Vad händer nu? Kommer jag att få tunghäfta? Kommer jag ens att komma ihåg något? Eller kommer det att bli svart och jag står där med produktionen skrikandes i örat? säger han.

- Men det gick skitbra.

Den här gången behöver han bara lite tid att samla ihop programmet. I huvudet och i kroppen.

Påannonserna gick åt pipan

- Med tanke på att jag är en ganska sur, lite smått bitter medelålders människa som blivit lekledare i tv... jag har inte riktigt fattat den kopplingen i huvudet, hur fan tänkte de här egentligen? säger han och skrattar.

- Jag får gå in här och försöka få ur mig något roligt.

■ ■ ■

Fan. Fan. Fan.

- Men vad fan.

Kalle Moraeus lägger en hand över ena örat och skrattar. Två timmar in på inspelningen har mycket hunnit gå rätt - och fel. Stylister har avbrutit för att kavla ner skjortärmar och programledaren har levererat svordomar mellan påannonseringar som gått lite väl åt pipan.

De forna programledarna, Peter Settman och Peter Harryson, 65, står precis i utkanten av studion och väntar på sin presentation.

I kväll är de på plats som tävlanden och inte som programledare.

Men under deras ledning har stora delar av Sveriges artistelit stampat sönder både glasgolv och fått lugnas ner på grund av tävlingsinstinkter som gått till överdrift.

”Någon av dem är vandal”

- Ibland har man stått där och känt att fan vilket bra program det här blir. Sedan finns det program där man har dragit och slitit, man har kämpat som ett djur för att få hem det. Då är allt svårt! Och då är det fan så att tekniken kraschar också, säger Peter Settman.

Ute på studiogolvet leder Kalle Moraeus, Lasse Kronér och Claes Malmberg mot Lotta Enberg och Jessica Andersson.

- Min minnesbild av Kronér och Malmberg är att någon av dem är vandal! De gör alltid något jävla avslut bara för att, även om de sjunger en vaggvisa, säger Settman och skrattar.

- Men att ta Kalle som programledare, det är genialiskt, en strålande bra idé, säger Peter Harryson.

De forna programledarnas comeback får tas om två gånger.

■ ■ ■

Harryson tror 5–6 år. (”Han kan ju göra i alla fall 100 program”) Settman är villig att hålla med. Men Kalle Moraeus vet inte hur länge han kommer att leda ”Så ska det låta”.

- Jag kan inte gå in och göra vare sig Harryson eller Settman, jag måste vara mig själv, säger Moraeus.

”Hälften av tittarna blir ledsna”

- Det skulle bli åt helvete om du försökte vara oss, säger Harryson.

- Ja, jag skulle vara dåliga kopior. Det är bättre att vara ett original. Och sedan får jag hoppas att folk gillar det jag gör. Det finns inte så mycket för dem (Harryson och Settman) att säga egentligen. Jag måste lära mig.

- Och det måste han göra själv, säger Harryson.

”Så ska det låta” är inne på sin nittonde säsong. Och det lär bli fler.

- Hälften av tittarna blir ledsna över att det är en förändring och hälften blir glada. Men efter två säsonger har det nog lugnat ner sig, säger Moraeus.

Så ska det låta

Så ska det låta, antal avsnitt: 199. Antal säsonger: 19. Programledare: Peter Harryson (1997-2005), Peter Settman (2006-2013 ), Kalle Moraeus (2013-). Antal tittare: 1,4 miljoner såg premiären 1997. Peter Harryson hade upp mot 3 miljoner sista säsongen. 1,9 miljoner såg Kalle Moraeus förra veckan.