Apart spionspänning, oumbärlig popkunskap och en favoritkvinnas återkomst

”Väster om friheten”, ”Det svenska popundret” och ”Keeping Faith”.
”Väster om friheten”, ”Det svenska popundret” och ”Keeping Faith”.

VECKANS STREAMINGTIPS Tysk-svenska ”Väster om friheten” är värd en titt, ”Det svenska popundret” frossar i blågula hits, och favoriten ”Keeping Faith” är tillbaka.

Väster om friheten


Det är något lite apart över den här svensk-tyska politiska spionthrillern baserad på en roman av Thomas Engström, som gör att den liksom flyter runt över hela skalan från rätt vass till något pajig. Men när man väl börjar känna sig bekväm med det, blir ”Väster om friheten” en ganska smaklig upplevelse. Michelle Meadows spelar en amerikanska som blir vittne till hur tre män mördas i Marrakech och flyr till Berlin, och Wotan Wilke Möhring den luttrade före detta Stasiagenten, numera frilansande problemlösaren Ludwig Licht, som får i uppdrag av CIA att ta hand om henne och styra upp fallet, som har att göra med en visselblåsarorganisation.
SVT Play

Frédéric Batier/ZDF.
Frédéric Batier/ZDF.

Det svenska popundret


Hurra, vilken härlig serie SVT har gjort här, om lilla Sveriges utveckling till en musikalisk stormakt. Den är initierad, matig, nostalgisk, alldeles lagom självgod och snitsigt uppbyggd, med massor av små stickspår, avgörande sammanträffanden och en speaker (Magnus Broni) med förmåga att hålla intresset uppe konstant. Jag har fått förhandstitta på de tre första delarna, med fokus på bland annat ABBA och Björn Skifs, Europe och Roxette, och snillena bakom 90-talets legendariska musikstudio Cheiron – och jag ämnar att SLUKA resterande tre delar så snart det går. En oumbärlig lektion i popkunskap.
SVT Play. Premiär på onsdag


Keeping Faith


Den här walesiska thrillerhiten – med Eve Myles som advokaten och trebarnsmamman Faith Howells, vars man plötsligt gick upp i rök – var en av förra höstens skönaste överraskningar. Och nu är serien tillbaka med en andra säsong, som tar vid 18 månader efter karlns försvinnande och inte bara följer det invecklade efterspelet och Faiths försök att återgå till ett normalt liv, utan även leder Faith, och oss, in i ett mordmysterium på vischan. Spontant känns det som att upplägget är svagare denna gång, men Myles är fortsatt oerhört sevärd som den arga, roliga, oförutsägbara, bångstyriga och alltid piffiga favoriten Faith.
C More. Säsongspremiär på onsdag


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE