Gustaf Skarsgård har roligt – men inte tittaren

Netflix nya fantasyserie ”Cursed” är otydlig och präktig

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Netflix.
Katherine Langford som Nimue.

TV-RECENSION Gustaf Skarsgård har roligt med rollen som Merlin, som här glider fram som en alkoholiserad rockstjärna på dekis.
Men Netflix nya fantasy ”Cursed” är i övrigt torr och tråkig, med stora brister i sitt berättande och splittrat målgruppstänk.


Cursed
Netflix
Säsong 1
Av Frank Miller och Tom Wheeler, med bl a Katherine Langford, Gustaf Skarsgård, Devon Terrell, Peter Mullan, Sebastian Armesto, Shalom Brune-Franklin, Emily Coates, Lily Newmark.


FANTASY Legenden om kung Artur har berättats många gånger. I ”Cursed”, som är baserad på skaparnas egen serieroman med samma namn, gör Frank Miller och Tom Wheeler en nytolkning, där den unga kvinnan Nimue (också känd som Damen i sjön, bland annat) står i centrum.
Huvudrollen spelas av australiensiska Katherine Langford från Netflix ”13 skäl varför”, som här alltså får slåss med det mytomspunna svärdet Excalibur – samt brottas med en brittisk dialekt modell ansträngd.
Grundstoryn är denna:
Nimue tillhör folkslaget fey. Ett folk som ser ut precis som människor men av oklar anledning inte verkar räknas som det. Hon besitter magiska krafter efter en händelse i barndomen, och är fruktad och utfrusen i sin hemby.

Efter att det fanatiska prästerskapet Röda paladinerna, som leds av den hänsynslöse fader Carden (Peter Mullan, bra som alltid) och siktar på att utrota fey-hedningarna, har attackerat byn, får Nimue ett uppdrag av sin mamma (Catherine Walker), som ligger för döden: ”Ta det här svärdet till Merlin.”
Så nu måste Nimue – med bland andra Artur (Devon Terrell), som här är en legosoldat med svajig hederskompass, som allierad – rädda fey undan folkmord, navigera bland politiskt intrigerande mellan paladinerna och olika kungar, och avgöra vad hon ska göra med svärdet.
Ett svärd som stundtals får henne att agera som Daenerys Targaryens och Gollums okända kärleksbarn.
”Cursed” har sina stunder. Gustaf Skarsgård festar med sin roll som konstant småfull trollkarl med sina bästa dagar bakom sig, och Millers välkända, mustiga visuella stil gör sig påmind då och då. Men bristerna väger över.
Ett stort misstag som serien gör är att utgå från att tittarna automatiskt ska förstå sig på världen, dess maskineri och dess många spelare, bara genom att slänga in bekanta namn i den. Klippningen är yxig, berättandet ostrukturerat och figurerna personlighetsbefriade.
Ett annat är att inte bestämma sig för hur målgruppen ser ut. ”Cursed” känns för det mesta som ett politiskt korrekt, präktigt och romantiskt matinéäventyr för tonåringar och yngre vuxna, men då och då dyker det upp en helt annan sorts scen – tänk en alkoholfri variant av ”Game of thrones” många och starka våldscocktails – och förvirrar.
Och framför allt är ”Cursed” tråkig. Torr och alldeles för skötsam fantasy.


”Cursed” har premiär på Netflix den 17 juli.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE