Netflix lägger till varningar för ”13 reasons why”

Vidtar åtgärder efter kritikstorm mot serien

Av: Louise Åström

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Netflix
”13 reasons why”.

Den hypade serien ”13 reasons why” kritiseras för att romantisera självmord.

Efter kritikstormen väljer nu Netflix att lägga till varningar för den som vill se serien.

– Den är extremt triggande att se på, skriver Paris Jackson som är en av de som kritiserat serien, på Instagram.

Netflixserien ”13 reasons why” har fått mycket kritik efter att den släpptes i slutet av mars i år. Många har reagerat starkt på seriens mer grafiska scener.

Serien, som utspelar sig i både nu- och dåtid, följer en tonåring vid namn Hannah Baker som tagit självmord. På kasettband avslöjar hon orsakerna till varför hon valt att ta sitt liv.

De avsnitten som innehåller grafiska scener som personer kan uppleva som obehagliga innehåller redan varningar. Men efter den massiva kritiken väljer nu Netflix att lägga till ytterligare varningar till tittarna redan innan de satt igång serien.

Har kritiserats av Zara Larsson

Bland de som kritiserat serien finns bland andra den svenska popstjärnan Zara Larsson. I inlägg på Twitter, som hon nu raderat, skriver hon att hon anser att serien romantiserar självmord och att den inte är ”hennes kopp te”.

Paris Jackson har utfärdat en varning på sin Instagram för att se serien.

”Den är extremt triggande att se på. Snälla, se den här serien med försiktighet och tänk på att den kan göra så att du hamnar på en mörk plats. Om du kämpar med svårigheter, snälla se den inte”, skriver hon.

Försvaras av Selena Gomez

Serien är baserad på en bok med samma namn som är skriven av författaren Jay Asher.

Selena Gomez, som är exekutiv producent till serien, har försvarat den efter kritiken med motiveringen att produktionen velat hålla serien väldigt lik handlingen i boken.

– Vi ville göra den rättvisa. Kritiken skulle ha kommit oavsett. Det är inte ett enkelt ämne att prata om, säger hon till AP.

Publicerad: