TV

Världens största och dyraste tv-show

avZendry Svärdkrona

Största tv-kriget nånsin är världens största och dyraste tv-show. Annonsörer blir nervösa, utsända tv-team kostar skjortan. Fotbolls-VM släng dig i väggen! "Värsta språket", lägg in högsta växeln! Medge att

George W Bush speedar tv-världens med en vokabulär som skvallrar om Hollywood som riktmärke för statsmän i tv-åldern. Det ångar av John Wayne över den Bush som ställer Saddam Hussein inför ultimatum med begrepp som att han ska lämna stan "inom 48 timmar och ta sönerna med". För att inte tala om tidigare försäkringar att Saddam "död eller levande" ska "rökas ut".

I samma anda arbetar faktiskt franske presidenten Jacques Chirac som inför varje tv-framträdande frågar omgivningen direkt vad John Wayne skulle ha gjort.

Bush och hans kvartslånga ultimatum till Saddam gick ut över arabvärlden också, men endast i valda delar.

Vi i Sverige tilläts se rubbet, en får tacke för det betyget.

Ännu intressantare är hur amerikansk tv handskades med ultimatumtalet under en kvart. Det var ju inte vidare lugnande besked. Men krig är kommers. De stora kommersiella bolagen tyckte inte ett ultimatum kunde konkurrera med redan vinstgivande programtablåer. NBC återgick snabbt till veckans avsnitt av "Fear Factor". Dan Rather som häromveckan intervjuade Saddam ledde ingen uppföljning i CBS. Av de tre stora tog endast ABC ett medborgaransvar.

BBC World direktsände Tony Blair som dan efter Bush kämpade i direktsändning för politisk överlevnad i underhuset. Blair var elegant så tanken gick till Marlon Brando som Marcus Antonius i gamla svartvita Shakespearefilmen "Julius Caesar" (kan ses var och varannan vecka på filmkanalen TCM) till samvetsfrågan vilka signaler det skulle ge omvärlden att kalla hem trupperna rakt av. Lika självklart följdes talet upp av sakkunniga kommentatorer i BBC som i CNN. Med andra ord rak europeisk allmän-tv-stil inför stora avsparken för propagandakriget som startar med själva krigsutbrottet.

Självklart börjar kriget på bästa amerikanska nyhetstid. Krig är som sagt kommers. Men framför allt ska dagens ökenkrig inte som 1991 påverka just opinionen i västvärlden. Arabvärlden i allmänhet och irakierna i synnerhet ska till världshistoriens största bombanfall läras att amerikanerna befriar dem för en säkrare värld för barn och barnbarn (vilket redan före krigsutbrottet hävdades av generaler i öknen till CNN). Vägen till demokrati kräver offer.

Proffsen bakom propagandaslitet syns aldrig i rutan. Deras elektroniska uppdatering av recept från exempelvis andra världskrigets dagar när det störtade Nazityskland skulle göras till demokrati blir aldrig nyhetsinslag i rutan. Tystnaden är inte bra. Som att uppkäftiga arabiska kanalen Al-Jazira som tog amerikanerna på sängen med scoop under Afghanistan inte längre får komma med överraskningar. Kanalen har visserligen hunnit med två korta ocensurerade inslag före krigsutbrottet, ett från en barack utanför Bagdad tillägnad självmordsmartyrer och ett annat om en Bagdadfamilj illa bränd efter explosion i egna lager av bensin "krigets första civila offer".

Men nu ska inte en enda kassett från kanalen gå ut i tv utan att amerikanerna förhandsgranskat alla genom avtal med emiratet Qatar. Kanalen ska också kvävas genom en ny USA-stödd ny penningstark saudiarabisk kanal, Al-Arabiya, med så kallat balanserade nyheter från Dubai sen 19 februari. Om greppen väcker frågor om öppenhet och trovärdighet i rutan så var säker på att allt är för somligas bästa. Dessutom finns alltid BBC och CNN på arabiska.

Visst skrivs världshistoria just nu med tv.

Spänn fast säkerhetsbältet.