Vi har sett det förut

TV

Hälften av sommarens tv-program är repriser

1 av 6 | Foto: Anders och Måns.

SVT slår nya rekord i repriser. Hälften av förra veckans program på SVT har redan visats.

- Jag tycker att vi har en bra mix i sommar, säger Eva-Lotta Allenby, planeringschef på SVT.

Med rekorddåligt sommarväder blir det kanske mycket tv-tittande. Men utbudet är skralt. För tre år sedan granskade Aftonbladet tv-tablån en sommarvecka. Då bestod 46 procent av SVT:s program av repriser. I år är det hela 50 procent.

Undersökningen baseras på de tablåer som Aftonbladets tv-tidning publicerar varje vecka, och sträcker sig från måndag 5 juli till söndag 11 juli. Vi valde att inte ta med nyhetssändningarna. Kvar blir dokumentärer, underhållningsprogram, serier, filmer, barnprogram och så vidare.

Resultatet är slående. Public service-tv är repris-tv på sommaren.

"Vill ge fler chansen"

Men Eva-Lotta Allenby, ställföreträdande planeringschef på SVT, tycker inte att det är något problem.

- För oss är repriser inget dåligt. Vi visar programmen igen för att de är bra och för att vi vill ge fler människor chansen att se dem.

Varför är sommaren så nedprioriterad på SVT?

- Produktionen går ner på sommaren. Både medarbetare på SVT och andra produktionsbolag tar semester. Dessutom vet vi att tv-tittandet ser annorlunda ut på sommaren.

Tv-tittarna betalar lika mycket i licensavgift under sommaren, ska man inte kunna få samma kvalitet på utbudet då?

- Jag tycker att vi har en bra mix i sommar. Allt det utländska materialet är ju nytt, och vi har ju en del nyproduktioner.

Men när hälften av programmen är sådant som folk redan har sett, borde man inte få rabatt på avgiften?

- Det tänker jag överhuvud taget inte kommentera.

TV 4 klarar sig bättre i Aftonbladets undersökning. Där har antalet repriser minskat sedan förra granskningen. Då bestod 48 procent av repriser. I år är det "bara" 37 procent.

- Vi har märkt att det är ett effektivt sätt att fånga publiken under sommaren att inte bara sända repriser, säger Malte Andreasson, programchef på TV 4.

- Däremot är tv-tittandet så pass lågt under sommaren att det inte lönar sig att köra nya serier på dagtid.

Och även om TV 4 fortfarande sänder många repriser finns en skillnad jämfört med SVT. SVT finansieras med skattemedel, och tv-licensen tar inte semester. Till skillnad från Sveriges Television.

Fotnot: Statistiken baseras på tablåer i Aftonbladets tv-tidning. Reservationer för eventuella ändringar efter pressläggningen.

Hela statistiken:

Maria Marchner