SVT:s juldrama ”Systrar 1968” är ett tjusigt nedslag i en mytomspunnen tid

Publicerad:
Uppdaterad:
”Systrar 1968”.
Foto: Ulrika Malm/SVT.
”Systrar 1968”.

TV

TV-RECENSION Efter ”Vår tid är nu” ger SVT oss ännu en retropärla. ”Systrar 1968” är serien du inte gärna vill missa i jul.


Systrar 1968
SVT
Miniserie i tre delar
Manus av Martina Bigert och Maria Thulin, regi Kristina Humle, med bl a Mikaela Knapp, Maja Rung, Anna Åström, Hannes Fohlin, Livia Millhagen, Jens Hultén och Kim Sullocki.


DRAMA Kanske har det inget samband. Kanske är det en sorts "Vår tid är nu"-effekt.
En sak kan man i alla fall konstatera och det är att SVT har gjort ännu en vinnande tur bakåt i tiden och ner i kostymförråden med ”Systrar 1968”, som utspelar sig under sommaren det turbulenta året 1968 och sänds i tre delar över jul.
Mikaela Knapp spelar Karin. En vänstervriden, politiskt och feministiskt medveten tjej från arbetarklassen som precis har gått ut journalisthögskolan. Nu söker hon jobb i Stockholm utan någon större framgång – men till slut får hon i alla fall ett sommarvikariat på lokaltidningen i Ystad.
Hon tar sitt pick och pack och åker dit, och flyttar in hos en förnäm familj vars patriark Georg (Jens Hultén) äger både tidningen och stadens hotell, och har någon form av förflutet med Karins mamma.
Efter ett tag kommer även Karins väninna Lottie (Maja Rung), som är konstnär, och Karins pojkvän Janne (Hannes Fohlin), som är "salongskommunist", och tillsammans stökar de tre till ett och annat i kretsar där man tidigare inte har funderat så mycket på saker som Vietnamkriget, studentrevolter, de uttråkade hemmafruarnas lidande och objektifieringen av kvinnokroppen.
Särskilt för Georgs dotter Ingela (Anna Åström), blir mötet och vänskapen med de mer frisinnade och intellektuellt lagda storstadsborna en rejäl ögonöppnare. Ett löfte om en meningsfullare tillvaro för en ung kvinna, än att vinna fröken Ystad, gifta sig, och sedan leva resten av sitt liv innanför hemmets fyra väggar.
"Systrar 1968", som är regisserad av Kristina Humle, är ett tjusigt nedslag i en fascinerande, omvälvande och mytomspunnen tid och en ypperlig produktion, där stor omsorg har lagts på detaljer och tidsandan är fint fånglad i alla led, från scenografi, kostymer och mask (av tvåfaldigt Oscarnominerade Eva von Bahr) till dialog – och då inte bara i vad som sägs utan också hur det sägs.
Knapp och Rung låter som om de har klivit rakt ut ur en svensk 60-talsfilm.
Och samtidigt som känslan är härligt retro, är tematiken i allra högsta grad aktuell även för samtiden. "Ta oss på allvar inte på brösten", som budskapet lyder när tjejerna kapar en midsommartillställning, hade lika gärna kunnat vara saxat ur metoo-debatten. Tyvärr.
Det enda som egentligen är tråkigt med serien är att avsnitten bara är tre.
Jag hade gärna stannat i den här världen i några veckor till.


"Systrar 1968" har premiär i SVT på juldagen.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE