Strejkhotet mot "Idol" avblåst

avHelena Trus, Louise Åström

Konflikten är löst

Foto: Quincy Jones III, Nikki Amini och Fredrik Kempe i ”Idol”-juryn 2016.

Konflikten mellan Fremantle och Musikerförbundet är löst.

Hotet om strejk är därmed avblåst.
– Vi är väldigt glada, säger Magnus Karlsson Lamm, vd på Fremantle Sverige, i ett pressmeddelande.

Slutet av årets säsong av ”Idol” har vid flera tillfällen hotats av strejk. Musikerförbundet har tagit strid mot Fremantle, produktionsbolaget bakom "Idol" med anledning av att de bland annat anser att idoldeltagarna får alldeles för dåligt betalt, att avtalen kring upphovsrätt är komplicerade och att det saknas ett kollektivavtal.

Kontrakten har av Musikerförbundet kallats för ”slavliknande”.

Som en sista åtgärd hotade Musikerförbundet med strejk.

Efter att ha suttit i flera möten har Fremantle och Musikerförbundet nu kommit överens. Det innebär bland annat att förändringar kommer att göras i medverkandeavtalen.
– Vi är väldigt glada över att äntligen vara i mål och att ha landat i en överenskommelse som ser till idolernas bästa, vilket har varit vår ambition under hela den här processen. Nu görs ett antal förändringar av medverkandeavtalen och vi ser fram emot en ny säsong med ännu bättre förutsättningar för idolerna och inte minst, en av årets största tv-höjdpunkter: kvällens stora Idolfinal, säger Magnus Karlsson Lamm, vd på Fremantle Sverige, i ett pressmeddelande.

Ändringar görs

Överenskommelsen innebär också att frågan om upphovsrätt ska regleras. Förändringar ska också göras i management- och skivkontrakt.

När det gäller det kollektivavtal som Musikerförbundet efterfrågat är frågan nu lyft till Medieföretagen.
– Det har varit viktigt för oss och för hela branschen att tävlande i tv-produktioner inte är att betrakta som anställda, det känns därför angeläget att den frågan ses över av Medieföretagen.

”Hård press”

Från Musikerförbundets meddelar man att man uppnått flera av de mål man hade i förhandlingarna. Bland annat när det kommer till diskussionen om långa avtal.

– Det känns bra att vi löst många viktiga frågor, en av de viktigaste att de inte sitter fast i långa avtal. Jag tycker det är bra av Universal och Versity att i samförstånd lösa frågan om avtalslängden, säger Jan Granvik, ordförande i Musikerförbundet.

Trots att strejken är avblåst finns det dock en sak som Musikerförbundet och Fremantle inte kommit överens om. Det är ersättningsnivån.

– Hade idolena velat ha den frågan löst hade vi löst den. Men ville inte strida för högre ersättning. De har uppenbarligen utsatts för hårt press, de är unga och modiga men vi hade behövt deras stöd i ersättningfrågan.
– Att Fremantle fortsatt tycker att 875 kronor i veckan är rimligt är häpnadsväckande, samtidigt som de fyller Globen. Hade de varit anständiga hade de löst den frågan själv.

ARTIKELN HANDLAR OM

Idol 2016

Idol