Publicerad:
Uppdaterad:

Brutala scenen i ”Game of thrones” väcker avsky

Av: Natalie Demirian

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

”Game of thrones” är känd för sina brutala scener.

Men frågan är om det senaste avsnittet kan vara det värsta hittills.

Varning för spoilers.

”Game of thrones” har nästan blivit synonymt med blod, mord, våld och sex.

De som följer serien är numera vana vid de brutala avsnitten, men i söndagens avsnitt av HBO-serien fanns det en scen som väckt enorm kritik, som bland andra Vanity Fair och Variety och många andra skriver om.

Den här gången var det Sansa Stark som var utsatt. En rollfigur som redan har fått utstå mer än vad någon ska behöva komma i närheten av, även i en serie som ”Game of thrones”.

Våldtäktscenen blev för mycket

På bröllopsnatten med sin nya sadistiske man Ramsay Bolton blir hon brutalt våldtagen. Samtidigt tvingas en förskräckt Theon Greyjoy titta på övergreppet.

Våldtäkten ägde rum utanför bild. Vad som gjorde att scenen väckte desto mer kritik är att den i stället återspeglades i ansiktet av Theon Greyjoy medan Sansa Stark skriker i bakgruden. Vad tittarna fick se var det känslomässiga traumat av en man som var vittne till sexuellt våld, något många anser förringar vem som var det verkliga offret.

I George RR Martins bok uppmanas Theon däremot att själv delta i det vidriga övergreppet. Dessutom är det i boken inte heller just Sansa som blir utsatt.

Boken och serien skiljer sig åt

På måndagen tog författaren till sin blogg för att skriva om avsnittet efter att ha mottagit mängder av mejl och kommentarer.

”Det har förekommit skillnader mellan böckerna och serien sedan det första avsnittet av säsong ett. Och lika länge har jag talat om fjärilseffekten. Små förändringar leder till större förändringar som leder till stora förändringar. HBO är mer än fyrtio timmar in i den omöjliga och krävande uppgiften att anpassa mina extremt långa och oerhört komplexa böcker /.../ Det har sällan funnits någon tv-serie som är så trogen till källmaterialet /.../ men ju längre serien pågår, desto större blir fjärilarna”.

”Game of Thrones”, som nu är inne på femte säsongen, har tidigare kritiserats rejält för sin skildring av våld mot kvinnor. Nöjessajten The Mary Sue har nu valt att sluta skriva om serien efter det senaste avsnittet.

Publicerad:
Publicerad: