Han utsåg Niklas Strömstedt till ”veckans tönt”

Av: Dante Thomsen

Publicerad:
Uppdaterad:

Lasse Anrell om sin klassiska sågning

1 av 3 | Foto: CAROLINA BYRMO
Aftonbladets dåvarande recensent Lasse Anrell var inte impad av Niklas Strömstedts debutsingel – och utsåg honom till ”Veckans tönt” i Aftonbladet.

Han utsåg Niklas Strömstedt till ”Veckans tönt”.

Nu talar Lasse Anrell ut om den hårda sågningen som nämns i kvällens ”Så mycket bättre”.

– Det var jävligt brutalt.

Året var 1980 och ”Så mycket bättre”-aktuella Niklas Strömstedt hade precis släppt sin debutsingel ”Jag ringer dej”. Aftonbladets recensent Lasse Anrell var inte imponerad. I en text publicerad den 9 september utsåg skribenten Niklas Strömstedt till ”Veckans tönt”.

Recensionen verkar ha satt djupa spår i Niklas Strömstedt, som tog upp episoden i veckans avsnitt av ”Så mycket bättre”.

Lasse Anrell skrattar när sågningen kommer på tal.

– Om jag vet vem som var skyldig? Absolut, jag minns varenda sågning, särskilt av Niklas Strömstedt. Jag avslutade ju recensionen med att låten ”helt saknar sting”. Det tyckte jag själv var extremt roligt och fyndigt.

Det var förstås en passning till Niklas Strömstedts pappa Bo Strömstedt, dåvarande chefredaktör på Aftonbladets konkurrent Expressen.

Bandet var inte roat

Niklas Strömstedt själv var dock inte så road av Lasse Anrells putslustiga sågning.

– Jag stötte på honom och gänget runt Ulf Lundell på en presskonferens på restaurang Victoria några veckor senare. Då väste flera ur bandet någonting om just det där med ”saknar sting” och jag kommer ihåg att jag tyckte det var obehagligt, säger Lasse Anrell och tillägger:

– Eftersom att alla var så hatiska och ilskna hällde jag i mig några öl snabbt, sedan gick jag faktiskt ut och spydde. Efter det gick jag tillbaka och fortsatte ställa frågor som om ingenting hade hänt.

”Han förtjänar verkligen sin plats”

I dag är Lasse Anrell och Niklas Strömstedt på god fot med varandra.

– Vi brukar skrocka förtjust åt det där när vi träffas. Det var ju en jävligt brutal sågning. Men han sa ju ikväll att han förtjänade det så båda hade väl rätt.

Du tycker inte att han är en tönt längre?

– Nej för fan, jag tycker att han blev jävligt bra sedan. Framför allt en bra textförfattare och stämsångare. Han förtjänar verkligen sin plats i ”Så mycket bättre”. Dessutom är han en väldigt vänlig människa. På 90-talet blev jag hotad till livet av AIK-fans när jag var sportkrönikör. Då erbjöd han sig att gå ut offentligt och försvara min rätt att skriva som jag gjorde, det var stort.

Hur många plus skulle du ge din recension så här 35 år senare?

– Den var ju lite lättköpt men eftersom att den lever kvar hos honom och andra så ger jag den tre plus. Det är inte så många recensioner som lever så länge.

Publicerad: