Nya tider - snällare såpor

TV

Jan-Olov Andersson: ”Förnedrande utröstningar är något förgånget”

En dokusåpa om klasskamp. Känns som att TV4:s ”Trälen” hamnar lite fel nu när arbetarpartiet De nya moderaterna härskar.

Nya tider råder. Både i Sverige och i tv-världen. I den sistnämnda sjönk Kanal 5:s ”Miljonärerna” som Titanic. De återstående trettio avsnitten har gömts undan i någon vrå. Om nu materialet ens är ihopklippt.

Även om man ständigt har lyckats hitta nya exhibitionister åt de 300000–400 000 som slaviskt följer ”Big brother” så känns det som att ”FCZ” blev en stilbildande vändpunkt i dokusåpans historia. Just nu förädlas detta ”må bra-koncept” i tittarsuccén ”Bonde söker fru”.

”Miljonärerna” var helt enkelt inte tillräckligt anpassad till de nya tiderna. Tider när sossar vill vara som moderater och moderater låtsas vara sossar. Tider när alla drar sig mot mitten, om än på högersidan. Tider när förnedrande utröstningar är något förgånget, nu ska alla med på resan, tillsammans. Och när såväl ”vanligt folk” som ministrar har gjort gemensam sak och tycker att svartjobb inget är att tjafsa om får vi väl konstatera att klasskillnaderna är utrotade.

Kanske är det därför bara 5000–10000 hittills har orkat titta när Paolo Roberto har låtit förortskids och överklassbrats puckla på varandra i TV400:s ”Klasskampen”.

När tolv personer i ”Trälen” nu ska klara sig bäst fan de vill på en öde ö lär säkert de för TV4 önskvärda bråken uppstå när girigheten efter en halv miljon kronor tar överhanden. Om det sedan blir bra tv återstår att se. Att TV4 har halverat längden på premiärprogrammet för att det inte håller måttet för mer bådar ju inte så gott

?

Tidigare artikel:

Jan-Olov Andersson