TV

Adam och Adam fick kick av att spela älskare

Av: 

Zandra Lundberg

TV

Hyllade stjärnskotten trivdes som homopar i Jonas Gardells nya serie

En kärlekshistoria under rasande aidsepidemi.

Adam och Adam är ­homoparet i ”Torka aldrig tårar utan handskar”.

– Det är sådana här ­projekt man blir skådespelare för, säger Adam Pålsson.

Adam och Adam som Rasmus och Benjamin.
Adam och Adam som Rasmus och Benjamin.

Adam Pålsson, 24, och Adam Lundgren, 26, är två straighta killar.

I Jonas Gardells SVT-­serie ”Torka aldrig tårar ­utan handskar” är de ett kärlekspar.

Båda två kallar det ”ett drömjobb”.

– Det var en berusande upplevelse att läsa manuset, starkt, överväldigande, komplext och jävligt bra för en gångs skull. Det är sådana här projekt man blir skådespelare för, säger Adam Pålsson.

Adam Lundgren spelar Benjamin, ett försynt Jehovas vittne. Inför rollen ­besökte han gudstjänster i Rikets sal och pratade med avhoppade vittnen.

– Det är alltid kul att få konkreta saker att utforska och undersöka. Deras möten är ju inte alltid de mest spektakulära showerna, men det var väldigt intressant att ta del av dem.

”Man blir berörd”

”Det här är den viktigaste, och bästa, svenska dramaserien som har gjorts på evigheter” skriver Nöjesbladets recensent Karolina Fjellborg om serien. Och visst fanns det en klump i magen hos skådespelarna efter vissa av inspelningarna.

– Det är klart att man blir berörd. Samtidigt, i en scen ska du gråta eller vara förtvivlad över en aidsdrabbad vän och samtidigt sitter det en gubbe och håller en ljudbom precis ovanför huvudet. Men ibland kände man hur någonting bara släppte efter inspelningarna, då är det ju uppenbart att man berörts, säger Adam Pålsson.

Hur var det då...

– Att spela ett homo­sexuellt par? flikar Pålsson in, kvickt, innan frågan är avslutad.

Ja.

– Det är inte några problem med det. Jag har spelat straight så många gånger att det bara är skönt att testa på någonting annat, säger Lundgren.

– Man kan ju få en kick av att göra någonting normavvikande, nu tillför jag något, jag gör något som make sense. Man kan ju inte ta för givet att publiken är helt jävla dum i huvudet och tror att Tobey Maguire kan spruta spindelnät i verkliga livet.

Många frågor

Regissören Simon Kaijser da Silva säger att en av de stora poängerna med ­serien är att skildra tiden då aids kom till Sverige så ­korrekt som möjligt.

– Det är sällan homosexuella har ett riktigt sexliv på tv. Det är ganska många år det har varit okej att prata om homosexuella men inte att de går ut och raggar. Jag har kompisar som frågar ’jag tycker det är lite jobbigt att se män kyssas, är jag en ond människa?’, det är de här personerna man hoppas att ska titta.

Baseras på Jonas Gardells romantrilogi ”Torka aldrig tårar utan handskar”

En dramaserie om en kärlekshistoria som utspelar sig när aids kom till Sverige.

Manuset baserar sig på Jonas Gardells romantrilogi med samma namn. Den första boken är redan Gardells mest sålda och har kallats ”en svensk klassiker” av kritikerna.

Regissören till serien som visas i tre delar i SVT är Simon Kaijser da Silva.

Nöjesbladets recensent Karolina Fjellborg ger ”Torka aldrig tårar utan handskar” fem plus.

Första delen hade premiär i går på SVT.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till butiken

Publisert: