Ulrika leder showen

TV

Stjärnspäckat när Grammisgalan går av stapeln

För tv-tittarna är Ulrika Eriksson kanske mest känd från MTV.

Nu är hon tillbaka i rutan, som programledare för "Grammisgalan".

Foto: Grammisvärd Ulrika Eriksson är värd för årets stora musikgala tillsammans med Eagle-Eye Cherry.

Ikväll avslöjas vilka artister, musiker och kreatörer som tar hem de åtråvärda priserna på Grammisgalan. Årets gala som är den 22:a i ordningen hålls på Cirkus och Tyrol i Stockholm.

Bland de som fått flest nomineringar är Laleh med sju, Kent med sex och Robyn som fått fem. På galan blir det också framträdanden av svenska musikeliten.

Rutinerad värd

Programledare är Ulrika Eriksson och Eagle-Eye Cherry. Ulrika har vi tidigare sett i TV3:s "Silikon" samt flera program på musikkanalen MTV där hon jobbade mellan 1998 och 2002.

Hon har också kunnat ses i "Nordic Music Awards" i TV4 hösten 2004 och i "Aftonbladets tv-pris" 2003. Att jobba med galor tycker hon är speciellt.

– Det ska bli jätteroligt att få leda "Grammisgalan". Galor är alltid roliga för det är engångsgrejer som det slås på stort för. Och vad jag har förstått så kommer TV4 att slå lite extra på trumman i år, berättar hon.

Är det pirrigt med direktsändning?

– Egentligen borde det inte vara det, för publiken är ju på plats oavsett om det är direkt eller inte. Men visst är det pirrigt, men framför allt väldigt roligt.

Inspirerad av naturprogram

Ulrikas tv-karriär började när hon bodde i London. När hon en dag såg ett naturprogram om fåglar från BBC, vackert filmat och påkostat, funderade hon över hur det var gjort och insåg att detta var något hon själv ville syssla med.

– Jag tänkte att ett bra sätt att komma in i branschen är väl som programledare. Jag sökte till MTV, men blev inte alls antagen på en gång. Men jag fortsatte att försöka och till slut lyckades jag få jobb.

– Det är nog ett av de roligaste jobb man kan ha. Man får göra så många olika saker, intervjuer, sätta sig in i olika sammanhang och träffa människor. Men samtidigt kan det kännas begränsande, det är nog en av anledningarna till att jag började plugga.

De senaste åren har Ulrika framför allt läst på universitetet, statsvetenskap, religionshistoria, islamologi och genusvetenskap. Hon har sin fil kand och är på väg mot en magisterexamen.

– Först läste jag främst för att bilda mig, men har insett hur väldigt gärna jag vill ha min examen. Att kombinera den med tv vore fantastiskt roligt, men vi får se.

Fakta

Marléne Hellman