– Vem som helst kan vinna

TV

Malin Hallberg om finalen i ”Floor filler”

I januari var de 24 förväntansfulla dansintresserade ungdomar som förberedde sig på att tampas med koreografi och lärare.

En hel vår senare står åtta målmedvetna dansare inför sin största utmaning hittills.

Det är dags för final i ”Floor filler”.

Foto: Leder dansen Malin Hallberg, programledare för ”Floor filler”.

Det har varit en tuff vår i ”Floor filler”-huset. Mycket träning, svett och tårar. Men dubbelt upp med skratt, nya kunskaper och erfarenheter. För programledaren Malin Hallberg har det också varit en tuff vår.

– Jag har spelat in ”Från koja till slott” samtidigt som ”Floor filler” hela våren. Det är kul att få göra två så olika program! Det är kanske lite mer nerv i ”Floor filler”, med livepublik och tävlingsnerver, och det blir väldigt intensivt.

– Men det är inte så jobbigt att spela in ”Floor filler”, det har funkat smidigt och vi har ett jätteduktigt gäng som jobbar med programmet.

Malin har stor behållning av att jobba med programmet, mesta tack vare deltagarna.

– Det har varit roligt att se dansarna utvecklas så mycket. Jag har ju följt dem under säsongen, sett dem ta koreografi och lära sig nytt. Roligast för mig i år har varit att alla deltagare är så roliga och gulliga, det är mycket skratt, det är ingen rivalitet och inget skitsnack.

Kämpade med baletten

Den här säsongen har sändningstiden ökats på så att tittarna fått lära känna deltagarna lite mer personligt under en hel timme om dagen. Årets program har bjudit på många spännande koreografer och lärare, både svenska och internationella, och dessutom en del nya teman som till exempel actionfilm, musikvideo och schlager.

– Det var jättekul med balettveckan eftersom Anneli Alhanko var lärare då. Få av dansarna i vår är klassiskt skolade men de kämpade verkligen med baletten.

Att det är överväldigande att stå i centrum och leverera på dansgolvet har hon fått se på nära håll under vårens inspelningar inför en extatiskt vrålande publik.

– Det är tur att det inte är jag som står där. Ofta när man tittar på så ser det lätt ut och man blir sugen på att dansa själv. Men jag är mer som vem som helst som dansar i mörkret på en klubb och inte vill stå i centrum.

På söndag är dagen för den stora utmaningen äntligen inne. De åtta finalisterna har tränat nästan hela dygnet runt i flera veckor för att förbereda sig för danstävlingens final.

– Finalen kommer att bli intensiv och spännande. När man står där går det i ett rasande tempo och det känns som att folk åker ut till höger och vänster. Vad som helst kan hända och vem som helst av de åtta finalisterna kan bli vinnaren.

Svåra beslut för juryn

Vinnaren i årets ”Floor filler”-final kammar hem en kvarts miljon, 250 000 kronor. Men det räcker inte med det. Vinnaren föräras också huvudrollen i ”Floor filler on stage” som sätts upp på Oscarsteatern i Stockholm med premiär den 12 maj.

– Jag hade inte velat sitta i juryn i finalen. Men de som sitter där har en helt annan känsla för vad som är bra eller inte. De blir tvungna att ta snabba och svåra beslut men de är väldigt duktiga på sitt område.

I finaljuryn sitter Jan Åström, rektor för Balettakademien, tillsammans med ”Floor fillers” egen chefspedagog Lotta Furubäck samt prima ballerina assoluta Anneli Alhanko.

– Jag sprang på Anneli på stan och hon kollar varje avsnitt. Hon är verkligen inbiten och har stenkoll på hur det går för deltagarna.

Finalen kommer att bjuda på stor spänning och mycket dans, förutom finalisternas dansuppträdanden har även Lotta Furubäck lovat att göra ett litet dansnummer och sex gamla deltagare, utvalda av finalisterna, kommer tillbaka för att briljera i ett hett shownummer.

De gamla deltagare som fått chansen är Moa, Madeleine, Michaela, Ilan, Hugo och Martin. Mitt i stressen inför finalen tränar dessutom de åtta finalisterna och två jokrar, Madeleine och Hugo, med koreografen TJ Rizzo inför premiären på ”Floor filler on stage” på Oscarsteatern. Det blir dansnummer från musikaler som ”Chicago” och ”Fame” och från dansfilmer som ”Grease” och ”Dirty dancing”.

För dansarna är det en stor möjlighet att få uppträda på en etablerad scen. Och kanske blir det en skjuts i karriären. Men först – den spännande finalen.

– Det kommer att bli väldigt känsloladdat! Alla vill ju vinna. Och alla som är kvar förtjänar att vinna!

Malin började som reporter i ”Efterlyst”

Antingen eller?

Emilia Eklund