Skavlan bryter med NRK – går till konkurrenten

För dyr – Avtalet i Sverige påskrivet till 2020 – utökar på webben

avAndreas Hansson, Jakob Meijer

Publicerad:
Uppdaterad:

”Skavlan” har gått på norska NRK sedan 2009.

Men nu kräver han för mycket pengar – och går över till TV2.

I Sverige fortsätter dock SVT sända.

”Vi har haft en tät diskussion med Fredrik”, skriver Peter Nyrén, programbeställare underhållning och livsstil SVT i ett mejl.

Talkshowen “Skavlan” har gjort succé i både Norge och Sverige.

Men till hösten byter Fredrik Skavlan kanal. I alla fall i grannlandet, rapporterar tv2.no.

Programmet produceras av Monkberry, där Fredrik Skavlan är delägare. När nya förhandlingar skulle hållas mellan produktionsbolaget och licensfinansierade NRK om en förlängning av programmet ska “en annan aktör” ha lagt ett högre bud, vilket betyder att de nu tar över projektet, skriver nrk.no.

Erbjöd bättre kontrakt – sa nej

Enligt Petter Wallace, externredaktör på NRK, ska man ha varit beredda på att både öka antalet avsnitt och betala mer än tidigare säsonger, men i slutändan ska de inte ha kunnat matchat budet.

– Vi tycker naturligtvis att det är synd för Skavlan har varit ett viktigt innehåll för NRK. Fredrik Skavlan har varit en av NRK:s viktigaste profiler i tjugo år, säger Wallce till nrk.no om beskedet.

”Mer djupgående samtal”

Och de som tar över är alltså kommersiella tv-kanalen TV2

Från och med hösten kommer “Skavlan bli “en central del av den digitala innehållssatsningen på TV2 Sumo”, kan man läsa på kanalens hemsida.

– TV2:s offensiva fokus på streaming passar bra med våra journalistiska ambitioner. Det är en distribution där vi kan ge längre och mer djupgående samtal, tillrättalagt för moderna tittare som är vana med att välja, säger Fredrik Skavlan i ett pressmeddelande.

Foto: Magnus Sandberg / MAGNUS SANDBERG
Fredrik Skavlan tillsammans med Håkan Hellström och Mikael Persbrandt.

Sänds som vanligt på SVT

Skavlan fortsätter som tidigare på SVT, kanalen är fåordiga kring vilka summor de gått med på att betala.

”Vi har haft en tät diskussion med Fredrik och redaktionen om ambitionen för programmen och hur man kan hålla serien aktuell och relevant för framtiden. Det har gjort att vi inte haft svårt att komma överens om fortsatt samarbete. I övrigt kommenterar vi inte nivåer eller summor i våra avtal”, skriver Peter Nyrén, programbeställare underhållning och livsstil SVT i ett mejl.

Kanalen har just förnyat avtalet med produktionsbolaget Monkberry för två år framöver, till 2020.

”Att programmet byter kanal i Norge kommer inte att påverka det svenska programmet”, skriver Peter Nyrén.

Utökar på webben

Enligt uppgifter till VG kommer sändningarna kompletteras med mer material på SVT Play.

”Vi kommer att sända som vanligt på fredagar och ibland komplettera de vanliga programmen med extramaterial eller specialer. Vi har diskuterat programmets utvecklingen en längre tid med Fredrik och redaktionen och hittat fram till en fortsatt samsyn om ambitioner och inriktningar. Siktet är att fortsätta att göra Nordens största talkshow med de för den svenska publiken med de mest intressanta samtalen och gästerna från Sverige och utlandet”, skriver Peter Nyrén.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Skavlan

NRK