Tv-recensioner

Charmig och välspelad nostalgioffensiv

SVT:s nya dramakomedi tar oss med tillbaka till 80-talet

Av: 

Karolina Fjellborg

”Sommaren 85”.
”Sommaren 85”.

TV

TV-RECENSION Humor, feelgood och 80-talsnostalgi. Charmiga och välspelade ”Sommaren 85” tar oss med tillbaka till ett oskyldigare och mindre komplicerat Sverige.

Betyg: 3 av 5 plus
Sommaren 85
SVT
Säsong 1
Av Emma Hamberg, Denize Karabuda och Lisa Ambjörn, med bl a Lotta Tejle, Emma Broomé, Elina Sätterman, Mats Blomgren, Kajsa Ernst, Morgan Alling, Anton Lundqvist, Mattias Nordkvist.


DRAMAKOMEDI Skådeplatsen för SVT:s nya dramakomedi ”Sommaren 85” är det lilla samhället Braxinge i Västergötland, och inspirationskällan är författaren och illustratören Emma Hambergs egen uppväxt.

Men alla som växte upp i 80-talets Sverige, oavsett plats, lär känna igen sig i den här mycket charmiga nostalgioffensiven, som är regisserad av Kicki Kjellin och skapad av Hamberg och Denize Karabuda.
I centrum står tre generationer kvinnor i en familj under en relationsmässigt prövande sommar. Döttrar ska frigöra sig från sina mammor, och mammor ska släppa taget och leva ut sina egna drömmar om något annat, bättre och mer spännande.
15-åriga Lena (Elina Sätterman) ska ha sin bästa sommar någonsin, ta klivet ut i friheten och åka på språkresa till Hastings med sin bästis (naturligtvis med den obligatoriska osthyveln med som present till värdfamiljen). Men frågan är om hennes mamma kommer att få ihop pengar till resan.
Lenas mamma Åsa (Emma Broomé) fick barn redan som tonåring, och har sedan dess varit ensamstående mamma, med både dåligt rykte och dålig ekonomi. Stadens enda intressanta man (Anton Lundqvist) är bög, och Åsa håller på att bli galen på sin mamma, som lägger sig i allt.
Åsas mamma är bambatanten Barbro (Lotta Tejle), som gärna vill vara med och styra upp överallt, och den här sommaren har bestämt sig för att sätta Braxinge på kartan med arrangemanget Den stora korvfesten, som förhoppningsvis kan konkurrera med grannhålans dansbandsvecka. Men privat är Barbro vilsen. Med ett allt mer otillfredsställt behov av att vara behövd och en man (Mats Blomgren) som inte längre rör henne.
Sätterman, Broomé och Tejle är alla suveräna i välskrivna roller, och ”Sommaren 85” är en förtjusande och behagligt lättsam dramakomedi, med fin känsla för tidens människor, mode och mentalitet.

Visst finns det tillfällen, speciellt framåt slutet, då det överdoseras på feelgoodfronten. Men den här hösten kan det å andra sidan kanske behövas.


”Sommaren 85” har premiär i SVT den 14 september.

Fler svenska småstadsserier i höst


Camilla Läckbergs ”Lyckoviken” (Viaplay) utspelar sig i en småstad vid havet, och beskrivs som en mix av modern såpa och mordmysterium.


I Viaplays ungdomsthriller ”Cryptid” händer bisarra saker på en skola i en sömning stad på landsbygden.


HBO Nordics ”Björnstad” handlar om hur en fruktansvärd handling skapar kaos i ett litet norrländskt samhälle.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

25% rabatt på hela Ellos Collection! Fynda bland klänningar, kappor och mycket mer.

Extern länk från Ellos

Gå till rean


Publisert:

LÄS VIDARE

STOR GUIDE: 55 tv-serier att streama hösten 2020

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-recensioner

Lotta Tejle

Emma Hamberg

Tv-serier

SVT, Sveriges Television