Martin Freeman excellerar som söndertrasad polis

Martin Freeman i ”The responder”
Martin Freeman i ”The responder”

TV-RECENSION Martin Freeman som vi inte riktigt är vana att se honom.

”The responder” är en potent polisserie, om en rutinerad Liverpool-snut på gränsen till nervsammanbrott.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

The responder

SVT 

Säsong 1

Av Tony Schumacher, med bl a Martin Freeman, Adelayo Adelayo, MyAnna Buring, Ian Hart, Warren Brown, Emily Fairn, Josh Finan.


POLISDRAMA Tv-polisen med personliga problem och en trasig moralisk kompass, på väg mot nervsammanbrott, är vi redan väl bekanta med. Men Martin Freeman ingjuter sin variant av honom med så mycket intensitet, desperation, uppenbar sömnbrist och nästan tärande trovärdig mänsklighet, att ”The responder” sticker ut bland snutserier, och drabbar hårt.

Seriedebuterande Tony Schumacher har, inspirerad av sin egen tid som polis i Liverpool, skrivit en imponerande realistisk, laddad och flerdimensionell serie, som främst är ett karaktärsdrama men även en thriller, såväl som en rätt tröstlös gatuskildring av fattigdom, drogmissbruk, hemlöshet och underfinansierad offentlig verksamhet. 

Chris Carson (Freeman) är en Liverpool-polis med, som hans fru (svenskfödda MyAnna Buring) uttrycker det, ”en livstid av skit” på sina axlar. Nu jobbar han – degraderad och under korruptionsluppen av anledningar som först är oklara och med tiden bara blir något klarare – ensam på nattskiftet i Liverpools sjaskigare delar.

Ett arbete han varvar med besök hos en terapeut (Elizabeth Berrington).

Hans mamma (Rita Tusingham) är döende, hans våldsamma pappa spökar i hans medvetande, och hans allt sämre psykiska hälsa efter många hårda år på ett otacksamt jobb tär på hans äktenskap. Han har dessutom en dubiös relation med den lokale knarklangaren Carl Sweeney (Ian Hart) och någon typ av ansvarskänsla för Casey (Emily Fairn). En ung narkoman som tar det inte helt övervägda beslutet att försöka blåsa Carl...

Chris sitter i kläm mellan två världar, och håller på att krossas under tyngden av allt. Och den luddiga gräns mellan rätt och fel som han ständigt verkar slåss med i sitt eget huvud, blir än mer komplicerad när han paras ihop med en naiv och idealistisk nybörjare (Adelayo Adelayo). 

En absorberande, rå serie med stark puls och ett uns svart humor, som undviker all exposition den kan och vägrar att hålla tittaren i handen genom gråzonerna.


”The responder” har premiär på SVT Play den 6 juni.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE