Veckans streamingtips

Spanska nazistjägare, småstadstragik och förträfflig kriminalare

Av: 

Karolina Fjellborg

”Jaguar”, ”Olyckan” och ”Manhunt: The night stalker”.
”Jaguar”, ”Olyckan” och ”Manhunt: The night stalker”.

TV

VECKANS STREAMINGTIPS ”Jaguar” är ännu en intensiv spansk serie på Netflix. En walesisk småstad drabbas av en tragedi i gripande ”Olyckan”. Och den högst kompetente Martin Clunes är tillbaka som en vass kommissarie ur verkligheten i en andra säsong av ”Manhunt”.

Jaguar


Förra året såg vi Al Pacino och Lena Olin i Amazons häftiga ”Hunters”, om en grupp nazistjägare i 70-talets New York. Och Netflix nya spanska serie ”Jaguar”, av skaparna bakom ”Flickorna i växeln”, är inne på samma spår, fast här handlar det om ett annat årtionde och ett annat land, och även tonen är en annan. Skådeplatsen är 60-talets Madrid, där nazister som flydde från Tyskland efter andra världskriget lever det goda livet. Blanca Suárez gör huvudrollen som en förintelseöverlevare som planerar att döda sin familjs mördare, men i stället slår sig ihop med en grupp hämnare som har siktet inställt på en större och mer raffinerad vedergällning. En karaktäristiskt spansk, intensiv och snygg blandning av actionpackad fiktion och historisk fakta.
Netflix


Olyckan


Pålitlige Jack Thorne har skrivit det här starka brittiska dramat i fyra avsnitt, som lär vara inspirerat av branden i Grenfell Tower 2017, men även, med sin walesiska skådeplats, för tankarna till Aberfan-katastrofen 1966. Sarah Lancashire, Mark Lewis Jones, Joanna Scanlan och danska Sidse Babett Knudsen finns på rollistan, och det handlar om hur en katastrof drabbar den fiktiva lilla industristaden Glyngolau, just som det verkar som att jobben och pengarna är på väg att återvända. Ett japanskt bolag satsar på en ny fabrik, men när ett gäng tonåringar smyger in på byggarbetsplatsen leder en explosion till att byggnaden kollapsar. Sorgen och frågorna om skuld och ansvar ställer inte bara invånarna mot storföretaget, utan även mot varandra.
SVT Play. Premiär på söndag


Manhunt: The night stalker


Den mycket kompetente Martin Clunes är tillbaka som kommissarie Colin Sutton i en andra säsong av verklighetsbaserade ”Manhunt”, efter Suttons egna berättelser. Sist handlade det om jakten på seriemördaren Levi Bellfield, nu handlar det om serievåldtäktsmannen Delroy Grant, även känd som ”The night stalker”, som härjade i sydöstra London periodvis under åren 1992-2009, hade ett väldigt konsekvent tillvägagångssätt, och främst gav sig på seniora kvinnor som levde ensamma. Tystlåtet kraftfullt, välspelat och gripande, om byråkrati, knappa resurser, utsatta äldre och briljant polisarbete.
SVT Play. Säsongspremiär på söndag


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS EXTERN LÄNK

Årets trender hos Åhléns – fynda inredning, kläder och skor här

Åhléns


Publisert:

LÄS VIDARE

Snart premiär! Så bra är nya säsongen av ”Solsidan”

ÄMNEN I ARTIKELN

Veckans streamingtips

Netflix

Tv-serier

SVT Play

Al Pacino