De nya avsnitten av ”Black mirror” – rankade från bäst till sämst

I ”Joan is awful” får Netflix själva en släng av Charlie Brookers slev

Publicerad 2023-06-15

Salma Hayek i ”Black mirror”.

TV-RECENSION Salma Hayek glänser i en första episod som rör sig säkert på klassisk ”Black mirror”-mark.

Efter det fortsätter säsongen lite svajigare, men helhetsbetyget blir ändå bra.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Black mirror

Netflix

Säsong 6

Av Charlie Brooker, med bl a Annie Murphy, Salma Hayek, Myha’la Herrold, Aaron Paul, Josh Hartnett, Kate Mara, Zazie Beetz, Anjana Vasan, Paapa Essiedu.


ANTOLOGI I antologiserien ”Black mirror”, som började sitt liv i Channel 4 2011 men sedan togs över av Netflix, har Charlie Brooker genom åren experimenterat med olika genrer. Sci-fi, skräck, satir, drama, romantik, humor. Men huvudsakligen har det rört sig om dystopier. Berättelser som har skildrat en rätt nära framtid där människans tekniska framsteg har fått otrevliga biverkningar, och samtidigt sagt något om vår egen tid.

Och det är också med en sådan episod den här sjätte säsongen, som består av fem avsnitt, börjar.

Netflix själva får en släng av sleven i nya ”Black mirror”.

I ”Joan is awful” spelar Annie Murphy (”Schitt’s Creek”) Joan. En mellanchef på ett techbolag, som har en dålig dag som blir etter värre när hon på kvällen ser den spelas upp i den Netflix-liknande streamingtjänsten Streamberrys nya serie. Med Salma Hayek i rollen som henne själv.

Joans tillvaro rasar allt mer, och det farsartade kaos som följer är ett klassiskt, mörkt men humoristiskt ”Black mirror”-scenario. Om ”personaliserat innehåll”, deepfake och hur den personliga integriteten hänger löst. Och inte minst om hur manusförfattarnas framtid ser dyster ut, för att dra en högaktuell parallell till den strejk som just nu pågår i Hollywood.

Hayek är suverän, och ”Joan is awful” är den här lite ojämna säsongens bästa avsnitt, tätt följt av två andra.

Kate Mara som Lana och Aaron Paul som Cliff i ”Black Mirror”.

I den gripande och vackra sci-fi-episoden ”Beyond the sea”, som med sina 80 minuter är säsongens längsta avsnitt, spelar Aaron Paul och Josh Hartnett två amerikanska 60-talsmän, som befinner sig ute i rymden på ett sex år långt uppdrag. Samtidigt som deras ”replikor”, robotar som ser ut som dem och kontrolleras av deras medvetanden, lever med fruarna och barnen nere på jorden.

Och i ”Demon 79” blir det både våldsamt och komiskt när ett hunsat butiksbiträde (Anjana Vasan) får ett blodigt uppdrag av ett helvetiskt väsen (Paapa Essiedu) som i sin mänskliga form ser ut som sångaren i Boney M. Handlingen utspelar sig i 1979 års England, men de politiska likheterna med samtiden är uppenbara.

Även skräckisen ”Loch Henry”, om två unga studenter (Samuel Blenkin och Myha’la Herrold) som åker till Skottland för att spela in en naturfilm men i stället slår in på ett true crime-spår som leder till riktigt obehagliga insikter för dem själva, är sevärd.

Men betydligt svagare är ”Mazey day”, om hur en paparazzo (Zazie Beetz) i mitten av 00-talet jagar en ung skådespelerska (Clara Ruugard) som har isolerat sig av oklara anledningar.


Säsong sex av ”Black mirror” har premiär på Netflix den 15 juni.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


ANNONS