Dokusåpornas urmoder är tillbaka – gammal som gatan men i fin form

Foto: TV4.
Uppställningen i årets ”Robinson”.

TV-KRÖNIKA. Dokusåpan har sina glansdagar så långt bakom sig att de inte ens syns i backspegeln längre.
Men när "Robinson" gör comeback, ännu en gång, är det ingen tvekan om att originalet fortfarande är bäst.


Tiderna förändras – men TV4 matar idogt på med dokusåporna som hade sin storhetstid runt millennieskiftet.
Dynghögen "Farmen", etablerad 2001, tar visserligen äntligen slut (för den här säsongen) i dag – men redan i morgon är vi tillbaka på vischan, då "Farmen VIP" drar i gång.
Och i kväll, direkt efter "Farmen"-finalen, är det dags för en ny omgång av "Robinson". Dokusåpan som sedan den dramatiska, utskällda men älskade, banbrytande och stilbildande skandalstarten 1997 har valsat runt i fyra olika kanaler i lite olika varianter.

Sällan har ett tv-format känts så mycket som en gammal himlastormande förälskelse som både tv-makare och publik försöker sig på att ligga med då och då igen, trots vetskapen om att det aldrig kan bli som förut.


Och nu är programmet alltså tillbaka i TV4, efter att ha legat i malpåse i tre år efter Sjuans "Love edition".
Anders Öfvergård är ny programledare, och tanken verkar ha varit att ta "Robinson" tillbaka till rötterna. Inget tema, inga twistar, inga kända ansikten.
Och det verkar som att det kan bli, om självklart inte som förut så ändå ganska bra.


Öfvergård – som gjorde ett halvlyckat försök att ta sig ur "Arga snickaren"-mallen med TV4-programmet "Anders knackar på", men där inte riktigt kunde låta bli att ändå falla tillbaka i gamla hjulspår och börja hojta om trasiga grejer – hittar den passande "Robinson"-formen direkt, och ser ut att kunna bli programmets bästa ledare sedan SVT:s Anders Lundin.


Och castingen är klassisk "Robinson", med den perfekta mixen av gammal och ung, av besserwisser, gröngöling och slöfock, av dryg, ansvarstagande, beräknande, ungdomligt kaxig och gubbigt mästrande. Det lär bli bråk, och sammanbrott när den stora hungern rullar in. Men till skillnad från i vissa andra såpor har man inte enbart rekryterat ur begåvningsreserven, för att skapa storgräl och feta rubriker, vilket borgar för både smartare och trevligare tv, som går att följa utan smutskänslor.


"Robinson" blir aldrig lägerelds-tv igen, men gammal är äldst, och när dokusåpornas urmoder är i så här pass fin form är hon svårslagen i sin genre.

Ingen av hennes avkommor har haft samma klös och hållbarhet.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


avKarolina Fjellborg

ARTIKELN HANDLAR OM

Robinson

TV4

Dokusåpor

Farmen