Stoppas – av TV 4

avLotta Glimstedt

TV

Schyman får inte dansa med en politisk
banderoll: Jag kanske tatuerar mig i stället

Foto: Lotte Fernvall
Ser rött Gudrun Schyman tilldelades ”Evita” i kvällens musikaltema i ”Let’s dance”, men TV?4 tonar ner den politiska delen av musikalen – något som får Schyman och danspartnern Björn Törnblom att protestera.

Alla danspar i kvällens ”Let’s dance” har fått välja­ rekvisita – utom Gudrun Schyman.

TV4 satte stopp för hennes politiska banderoll.

– Deras argument känns krystade, säger Gudrun Schyman.

Foto: AP
Eva "Evita” Perón.

I kvällens ”Let’s Dance” får deltagarna för första gången använda sig av rekvisita i sina dansnummer.

När Gudrun Schyman tilldelades låten ”Don’t cry for me Argentina”, från musikalen ”Evita”, ville hon använda en banderoll med Evita Peróns politiska budskap –men det satte TV4 stopp för.

– Deras argument känns krystade. De sa att det skulle bli för mycket med en politisk banderoll och att det kunde slå tillbaka på mig. Men det här handlar om att tydliggöra Evita Peróns roll genom historien, säger Gudrun Schyman och förklarar:

– Evita mobiliserade arbetarrörelsens kvinnor. Hon drev frågan om rösträtt och rätten till abort. Det ville jag lyfta fram, så att man inte bara tror att det är en musikal om en snygg, argentinsk tjej som gifter sig med en general, säger Gudrun Schyman.

Politisk musikal

Hon får medhåll av sin danspartner Björn Törnblom.

– Evita är en politisk musikal och det är meningen att vi ska väva in musikalhandlingen i dansnumret. Just därför tyckte vi att det var passande med politisk rekvisita, säger han.

TV4 är av en annan åsikt.

– Eftersom ”Let’s dance” är ett dansprogram vill vi att dansen ska spela huvudrollen. En politisk banderoll kunde ha stulit uppmärksamheten från dansen, säger Magnus Karlsson Lamm, exekutiv producent för ”Let’s dance”.

”Viftar framför kameran”

Men än är inte sista ordet sagt.

– Vem vet, jag kanske tatuerar in buskapet på min arm och viftar med den framför kamerorna, säger Gudrun Schyman och skrattar.

ARTIKELN HANDLAR OM