Tilde de Paula Eby om mötet med flyktingarna

TV

”Det var extremt plågsamt”

Tilde de Paula Eby har besökt Serbien inför kvällens Humorgala.

I ett transitcenter mötte hon familjer på flykt.

– Jag var otroligt olycklig. De slussas runt som om de inte vore människor, säger Tilde de Paula Eby.

Inför årets Humorgala åkte Tilde de Paula Eby till Serbien för att för att träffa några av de barn som är på flykt i Europa. Hon besökte transitcentret Adasevci dit det varje dag kommer tusentals människor som flytt sina hemländer. Serbien är för de flesta flyktingar ett mellanstopp där de får reda på om de kan fortsätta sin resa i Europa eller om de kommer skickas tillbaka.

– De har ingen aning om hur långt de kommer komma eller var de hamnar. Det var extremt plågsamt att vara där och se hur familjerna och barnen kämpar för sina liv, säger Tilde de Paula Eby.

”Han var säker på att han skulle dö”

Tilde de Paula träffade en familj med sju barn som hade lyckats ta sig över medelhavet på nionde försöket.

– Mamman hade suttit och hållit upp hakorna på de yngsta barnen för att de inte skulle drunkna mitt i den katastrofala båten som var fylld med vatten. Jag tyckte själv att det var iskallt trots att jag hade bra kläder. Det var uppenbart att de var extremt trötta och traumatiserade, säger Tilde de Paula Eby.

En av barnen i familjen som hon pratade med var elvaårige Delvan.

– Han var helt stilla och tårarna bara rann som att de aldrig tog slut. Men han grät utan att snyfta. När han satt i gummibåten över medelhavet hade han sagt till sin morfar att de snart skulle ses. Jag frågade var hans morfar bodde. Han svarade bara ”i himlen”. Han var så säker på att han skulle dö att han berättade för sin avlidne morfar att de snart skulle ses, säger Tilde de Paula Eby.

”Slussas runt som om de inte vore människor”

Var Delvan och hans familj är idag vet hon inte. Hon såg när de fick kliva på ett tåg med okänd destination.

– Jag var otroligt olycklig. Jag grät så mycket. De var så lättade när de fick åka vidare men vad hade de att vara lättade för? Det är inte ens säkert att de kommer komma fram. De slussas runt som om de inte vore människor. Det är den brutala verkligheten för de som är på flykt, säger Tilde de Paula Eby.

Humorgalan sänds 20.00 i TV4.

ARTIKELN HANDLAR OM