HBO

LISTA: De tio minst hälsosamma relationerna i "Game of thrones"

Av: 

Magnus Edlund

TV

Spoilervarning för säsong 1-5 ”Känns bara så fel” ”Stackars vidriga människa”

Det pågår mycket konstigheter i det fantastiska riket Westeros i HBO:s "Game of thrones". Drakar, snözombies och demonbebisar bara för att nämna några.

Men ingen svart magi, inga treögda korpar, kan toppa huvudpersonernas personliga band i konstighet.

Aftonbladets fantasyexpert Magnus Edlund har listat seriens tio mest skruvade relationer.

1. Cersei och Jaime

Vi börjar med det mest väntade: syskonen Cersei och Jaime Lannisters kärleksrelation. Så här några säsonger in i serien framstår deras incest nästan som vacker och oskuldsfull i jämförelse med allt annat vidrigt som hänt. De älskar ju varandra – tänk så fint.

Fortfarande är det dock lite märkligt att de beslutade sig för att kuppa in sina egna barn som tronarvingar. Hur gick den diskussionen till egentligen?

Ramsay Bolton med pappa Roose.

Foto: ALL OVER PRESS

2. Ramsey Bolton och typ alla andra människor

Ännu ett öppet mål. HUR har torteraren och ärkesvinet Ramsey lyckats överleva till vuxen ålder när han så systematiskt dödar och stympar alla i sin närhet? Det är obegripligt att någon kan känna lojalitet till honom över huvud taget. Stackars, vidriga, människa.

Sansa Stark och Littlefinger.

3. Littlefinger och Sansa

I kategorin "creepy stämning" finns det inget som slår Petyr "Littlefinger" Baelish intresse för Sansa Stark. Det mest obekväma i den relationen är inte åldersskillnaden, utan att Littlefinger i hela sitt liv varit förälskad i Sansas mamma, Catelyn Stark. Och vad gör man när man ens kärlek inte blir besvarad? Jo, inleder en utdragen och slemmig vänskap med dottern. Tydligen.

The Hound och The Mountain.

4. The Hound och The Mountain

Det finns många konstiga syskonrelationer i "Game of thrones" men frågan är om inte den mellan Sandor och Gregor Clegane vinner någon form av medalj. Vi snackar alltså om två kallblodiga mördare till bröder.

Att en storebror, The Mountain, brännskadar sin brorsa så illa att denne blir vanställd och utvecklar en livslång fobi för eld är i sig illa nog.

Att lillebrorsan, The Hound, i sin tur knappt gör något annat än att fantisera om att mörda sin storebror gör inte saken mycket sundare.

Robb Stark och Talisa.

5. Robb Stark och Talisa

Nordens unge konung träffar en slump sin livs kärlek i ett tältläger.

Den här romansen är så jäkla konstig för att den skiljer sig från nästan alla andra i hela serien. Inga övergrepp, olämpliga släktband, politiska ränker … bara kärlek (även om skådespeleriet kanske inte riktigt fick passionen att gå genom rutan).

Så gick det ju som det gick också.

Margaery och Tommen.

6. Margaery och Tommen

Karriärdrottningen Margaery Tyrell är inne på sin tredje kung nu – Tommen. Sällan har man skådat ett så omaka par: Margaery som vet exakt vad hon vill ha och hur hon ska få det, och Tommen som knappt vet hur man håller en sked.

Det känns bara så fel, som att någon kommer råka riktigt riktigt illa ut.

Daenarys med en av sina drakar.

7. Daenerys och hennes drakar

Varför dresserar Danny inte sina små fjälliga polare? Varför låter hon dem under säsong efter säsong göra lite som de vill? Seriöst, se "Draktränaren" på Netflix, eller vad som helst.

Även här finns känslan av att någon kommer råka rejält illa ut på grund av detta.

Men det är ju alltid en säker gissning i "Game of thrones".

Arya och Jaqen H'ghar.

8. Arya och Jaqen H'ghar

Kombinationen "mästaren och lärjungen" är en kär klyscha i fantasygenren, och så även här. Aryas förvandling från rastlös pojkflicka till kallhamrad ninjamördare är en av de mest intressanta berättelserna i hela serien, och den mystiske Jaqens roll i den är oerhört kittlande. Och bisarr. För vem är Jaqen egentligen? Eller snarare: Vilka är han? Det finns många fans som tror att han var Aryas fäktmästare Syrio Forel i säsong 1, och vissa spekulerar i att han kan ha funnits vid hennes sida längre än så. Stalkervarning!

Oavsett hur det ligger till med det så kvarstår frågan vad Jaqen egentligen vill, vad han och hans Faceless Ones har för mål och hur Arya passar in i den planen.

Vem utnyttjar vem egentligen?

Tywin och Tyrion Lannister.

9. Tyrion och Tywin

Om en son mördar sin far så är det ett säkert tecken på att något inte står rätt till. Om han gör det med ett armborst, medan farsan sitter på dasset är det uppenbart sju resor värre.

Relationen mellan Tyrion och Tywin Lannister är fucked up på så många sätt. Kanske kan man på något förvridet sätt förstå att Tywin är besviken på att hans yngste son inte blev som han hoppats, men det är bara så konstigt att han skyller sin hustrus död på Tyrion.

Ja, hon dog i barnsäng, men hur är det barnets fel? Att Tywin, som i alla andra sammanhang är logisk, förnuftig och känslomässigt stympad, här resonerar som ett barn är obegripligt.

Tyrions bitterhet gentemot sin far är lättare att förstå. Hur mycket han än försöker blir han aldrig godkänd. Inte så skoj.

Vilken lärdom man kan dra av detta är lite oklart. Var snäll mot dina barn, annars dödar de dig?

BÄRANDE ROLL Bran Stark (Isaac Hempstead Wright) kan inte gå själv och får hjälp att ta sig fram av Kristian Nairns rollfigur Hodor.

Foto: HBO

10. Bran och Hodor

Ni vet när man tror att man är kompisar, men så våldtar polaren ens hjärna med sina magiska krafter?

Så jobbig grej.

Det är lätt att raljera, men det finns faktiskt inget annat sätt att beskriva det Bran Stark gör mot sin kompis Hodor i säsong 4. Mental våldtäkt. Han använder sina psykiska förmågor för att tvinga sig in i Hodors hjärna och ta kontroll över jättens kropp.

Bran ska alltså föreställa en av de goda, i den mån godhet finns i Westeros.

Det finns en teori bland GoT-fans som säger att Stark-barnen sakta men säkert kommer att bli onda. Att de i seriens slut kommer vara de mest osympatiska karaktärerna, i nivå med Joffrey och Ramsey.

Brans beteende får mig att tro att det kanske ligger något i den teorin.

Vad döljer Brans tidsresor för ledtrådar – lyssna på Game of thrones-podden Tronspelet här!

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarshop hos Gina Tricot! Klicka hem årets hetaste trender här.

Gina Tricot

LÄS OCKSÅ

Tronspelet – en podcast om Game of thrones

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

HBO

Game of thrones