Ernst ”Kärleken är inget kakrecept”

1 av 3 | Foto: JERKER IVARSSON
Ernst Kirchstegier.
TV

Folkkära Ernst bakar, julpysslar och inreder igen i TV4.

Han berättar för Nöjesbladet hur han får kärleken att blomstra, vad han gör för att må bra, varför hans julprogram spelas in i november – och om framtiden i tv.

– Det blir som en boost när folk bryr sig om programmen, säger han.

Nu gör Ernst Kirchsteiger, 59, sin nionde säsong av TV4:s ”Jul med Ernst”, som spelades in i november.

Vissa säsonger har han fått kämpa lite extra med julkänslan vid herrgårdsflygeln på Gustavsviks herrgård utanför Kristinehamn i Värmland, men det gick lättare i år tack vare det rikliga snöfallet.

– Man tittar upp, sneglar och tänker ”är det helt omöjligt att få lite snö?”. Redan i första programmet fick vi snö, och sedan försvann den och kom tillbaka i sista programmet. Jag är nästan 60 år och längtar fortfarande efter snö. När det kom snö började hela teamet jubla, säger han.

Vilka knep har du för att få fram den rätta julkänslan trots att programmet spelas in i november?

– Det är tur att jag tycker att julen är en trevlig högtid. När jag börjar skriva manusen är det fortfarande så att folk springer runt i shorts. Då tänker jag ”sätt på er kläder, jag håller på med ett julprogram”. Att tycka om julen är en grundförutsättning för att göra ett julprogram. Julstämningen kommer med det som jag säger och gör, det är inga problem, säger han.

Finns det inga möjligheter att spela in närmare jul?

– Det måste hinna redigeras. Vi hinner inte annars. Men vintern kommer ju när den kommer. Snön kom lyckligtvis tidigt i år.

Kirchsteiger berättar att han mår lika bra som det verkar när man ser honom i rutan.

Vad gör du för att må bra?

– Jag är estet och ser skönhet i saker. Jag försöker att inte bli blasé på livet, att jag har gjort allt förut, vet hur det är och struntar i det. När jag går ut i skogen har jag varit där 1000 gånger och då tänker jag ”nu ska jag inte gå vägen som jag gick sist. Jag försöker nollställa och se dagen som om det är den första gången. Då blir man bra mycket mer stimulerad. Jag är också gift och älskad. Vi har varit tillsammans i ungefär 40 år. Dessutom jobbar jag med sådant jag tycker om, säger han.

Han träffade frun Ulla redan när han var 17 år gammal och de har varit ett par sedan dess.

Hur håller man kärleken vid liv?

– Det är inget kakrecept. Det är behovsanpassat. Man måste se och lyssna på varandra. Det värsta som kan hända är att man slutar lyssna och slarvar igenom de stunder som man har tillsammans. När din fru säger något som är viktigt är det bra att stanna till och lyssna. Och att man får skratta och garva mycket är viktigt. Så att man inte tar livet på för stort allvar. Det måste finnas glädje och plötsligt har det gått en massa år tillsammans, säger han.

”Åker hem och stänger dörren”

Ett annat sätt för Ernst att må bra är att inte tänka alltför mycket framåt.

– Ibland är det skönt att ta en vecka i taget och försöka göra den så bra som möjligt. Jag jobbar under julen och sommaren och då blir det en arbetstopp. Det finns perioder då det planar ut, men jag har hela tiden att göra.

Han berättar om sin vardag mellan jobben. Då han drar sig tillbaka.

– Jag åker hem och stänger dörren. Långt ute på landet där inte en människa bryr sig. Det är skönt. Där måste man hitta en rytm. Jag hushåller med min tid i offentligheten och då blir det istället roligt att exempelvis signera böcker. Det blir som en boost när folk bryr sig om programmen, säger han.

Hur ser du på ditt nästa år?

– Jag tror att jag kommer att göra både sommar- och julprogram. Men just nu tänker jag inte så mycket på det. Jag tänker mer på att summera det här året och begrunda vad det blev av det här året. Det är också något man kan göra för att må lite bättre. Det är att sätta sig och reflektera över hur det blev och vilka man har träffat – och sortera lite. Det är fasen jag är i just nu att jag sitter med ett leende på läpparna och tänker tillbaka på året som har gått. Det blir nya tag nästa år.

Hur kommer du själv att fira jul?

– Traditionellt hemma. Jag bor långt ute på landet och grabbarna kommer hit med sina respektive. Vi äter och har en skön och härlig jul. Jag kanske knackar på hos bekanta som har glögg som puttrar, och så kan man prata lite. Det är fördelen med att bo på landet, för det blir så lugnt.

Del 1 av ”Jul med Ernst” sänds torsdagen den 8 december i TV4.

ARTIKELN HANDLAR OM