Idolerna vill inte gå i strejk: ’Räcker nu’

1 av 6
TV

Arbetsdomstolen har gett facket klartecken att vidta stridsåtgärder.

Men idolerna har inga planer på att strejka.

– Det är så jävla onödigt, skiten är snart över, säger Liam Cacatian Thomassen.

I dag blev det klart att Arbetsdomstolen ger Musikerförbundet klartecken att gå ut i strejk. Trots det fortsätter de intensiva förhandlingarna mellan facket och produktionsbolaget bakom ”Idol” Fremantlemedia.

Sent på torsdagskvällen sköt Musikerförbundet upp strejkhotet gällande fredagens semifinal. Dock är finalen i Globen fortfarande hotad.

Men huvudpersonerna själva, idolerna, kommer inte att arbetsvägra.

– Jag kommer inte att strejka. Vad skulle vi strejka för? Jag klagade lite över lönen, men det gjorde jag för typ tio veckor sedan. Det har inte hänt något. Det känns inte som att det är ett krig om oss längre. Det känns inte som att de krigar för att vi ska få mer pengar längre. Det känns som att de har ett eget bråk som de har startat själva. Det är så jävla onödigt, skiten är snart över, säger Liam Cacatian Thomassen.

Han får medhåll av deltagarkollegan Charlie Grönvall som inte kan tänka sig att hoppa av tävlingen i det här skedet.

– Jag kommer absolut inte att sumpa den här chansen nu. Jag kan tycka att en strejk framför skulle allt gå ut över oss fyra vid det här laget. Det finns inte på världskartan att göra det, säger han.

”Det räcker nu”

Det har varit flera turer i tvisten och redan förra veckan hotade facket med strejk. Efter det har flera tunga fackförbund slutit upp bakom Musikerförbundet. Men enligt idolerna har det gått alldeles för långt.

– Jag tycker att det ska läggas ner nu. Det är alldeles för sent in i säsongen, det går inte att ändra saker nu. Tänk på alla som har lagt pengar på att rösta…nej, det räcker nu. Det här kommer inte att gynna oss ändå, det kommer gynna nästa års idoler. Inte för att vara själviska, men varför ska vi strejka då?, säger Rebecka Karlsson.

Ingen kontakt med facket

Flera deltagare upplever att konflikten pågår över deras huvuden som de inte alls är en del i.

Har ni haft någon kontakt med facket?

– Jag är lite fundersam över det faktiskt, för jag förstår inte riktigt hur de inte ens kan ha kontaktat oss. Mig har de inte pratat med i alla fall och det är märkligt, säger Charlie Grönvall.

Imorgon, fredag, är det semifinal i musiktävlingen. Då tävlar Liam, Charlie, Rebecka och Oskar Häggström om en finalplats i Globen i Stockholm den 9 december.

ARTIKELN HANDLAR OM