Hollywoodfruns kamp för att få barn

avJoni Nykänen

TV

”Det är helt stört hur dyrt det är”

1 av 5

Hollywoodfrun Åsa Vesterlund genomgår en dramatisk kamp för att få barn.

Hon måste opereras för att en provrörsbehandling ska kunna bli framgångsrik.

– Efter undersökningar har det här visat sig vara jätteallvarligt, säger hon till Nöjesbladet.

I TV3:s ”Svenska Hollywoodfruar” besöker Åsa Vesterlund, 40, Maria Montazami, 50, och avslöjar en hemlighet.

– Vi ska göra IVF (alltså provrörsbefruktning) i Stockholm. Alltså befrukta ett ägg. Du är den första jag säger det till, säger Vesterlund till Montazami i tisdagens avsnitt.

I programmet berättar Vesterlund att hon hoppas att åtminstone få ett barn.

– Jag skulle nog bli väldigt ledsen om det inte blev så, säger hon.

Smärtsam diagnos

För Nöjesbladet berättar Vesterlund att planerna har blivit mer komplicerade än väntat. Eftersom hon lider av Endometrios, vilket innebär att det finns livmoderslemhinna på andra ställen än inuti livmodern, så är det väldigt svårt att bli gravid. Förknippat med detta är vanligtvis en inflammation som kan leda till smärta, ärrvävnad och sammanväxningar.

Operation i november

Nu måste hon genomgå dyr operation, som kostar omkring 1,3 miljoner kronor, förklarar Vesterlund. Den är planerad till november.

– Det är helt stört hur dyrt det är. Efter undersökningar har det här visat sig vara jätteallvarligt. Mycket större än någon hade väntat sig. Nu får jag göra en operation och se vad som händer sen. Är det meningen så är det meningen, säger Vesterlund.

Smärtsamt?

– Ja, grejen är att jag har haft det sedan jag var liten. Jag har opererats vid Danderyds sjukhus för tio år sedan. Då fick de bort mycket, men inte allt. Samtidigt är jag norrlänning och klagar inte så mycket. Läkaren säger att hon är chockerad över att jag över huvud taget kan fungera. Det har vuxit så mycket och är kaos, säger hon.

Hon förklarar att denna säsong av ”Svenska hollywoodfruar” är känslig för henne eftersom hon kommer att gå in på privata och personliga detaljer.

– Jag hade ingen aning om att det här var min akilleshäl. Det är jobbigt. Jag bjuder på mycket, säger hon.

Din stora sorg i livet?

– Jag har inte haft så mycket ångest kring detta och känt att jag tvunget måste ha barn. Men nu när denna Endometrios har kommit i vägen känns det plötsligt viktigare. När någon säger att det inte går så känner jag att jag måste.

Skilda – men lever ihop

Vesterlund är skild från plastikläkaren Darrin Frye, men de lever ihop som innan.

– Vi har aldrig bråkat. Jag vet att han skulle bli en bra pappa åt barnen. Huvudsaken är att barnet kommer till en bra familj, säger hon.

I ”Svenska hollywoodfruar” har tittarna tidigare fått följa när Vesterlund undersökt kvaliteten på sina ägg inför möjligheten att frysa ned dessa inför en kommande graviditet.

"Svenska Hollywoodfruar" sänds i kväll klockan 21.00 på TV3.

ARTIKELN HANDLAR OM