Petra: Därför slutar jag med allsången

Petra Marklund slutar som programledare för ”Allsång på Skansen”.

Det berättade hon själv under slutminuterna i programmets sista avsnitt för i sommar.

– Nu är mitt sommarjobb slut, sa hon.

Petra Marklund fick stående ovationer när hon strax före kl 21 i kväll berättade att hon slutar som allsångsledare.

– Det här har varit en jättehäftig resa. Men för mig så väntar nya utmaningar i höst, som låtskrivare och artist som är mitt vanliga jobb. Därför avslutas min allsångsledarresa här. Mitt sommarjobb är över. Därför vill jag tacka er från mig själv. Det här är svårt, alltså, sa en märkbart tagen Petra Marklund från scen.

– Jag kommer att minnas det här för resten av mitt liv.

Ska satsa på musiken

För Nöjesbladet berättar Petra Marklund att det hela är väldigt känsloladdat, men att det också känns bra. Nu ska hon satsa på musiken berättar hon, och hon avslutade sitt programledarskap genom att sjunga Kents ”Musik non stop”.

– I takt med mitt låtskrivande och att jag ska släppa skiva har vi sett på hur schemat ser ut och det är liksom ... det går verkligen inte ihop. Så det är anledningen, det kommer inte att gå om jag ska göra en turné nästa sommar. Då kan jag inte vara på Allsången samtidigt.

Hon beskriver alla möten med andra artister som det bästa med Allsången.

– Jag har fått se allting från så otroligt många andra artisters perspektiv.

SVT: ”Tråkigt”

Hon lämnade beskedet om att hon slutar till SVT i slutet på förra veckan.

– Jag tycker att det är tråkigt, men jag har förstås respekt för beslutet. Jag hade hoppats på minst ett år till. Man ser att hon har väldigt roligt och det går väldigt bra, så det fanns mer att ge. Men hon slutar för att hon vill hoppa tillbaka till att bara vara artist och skapa musik, säger Thomas Hall, SVT:s programchef för nöje.

Han säger att Petra var väldigt säker på sitt beslut.

– Säsongen har gått fruktansvärt bra, så hade hon velat förhandla om pengar hade hon fått göra det. Men det handlar inte om det, utan hon ville göra annat.

Petra Marklund säger att det känns smickrande att SVT ville ha kvar henne.

– Det har varit fantastiskt och jag är jätteglad över att de har förtroende för mig. Men jag har alltid gått min egen väg och nu var det här ett beslut som jag var tvungen att ta. Då gjorde jag som vanligt, jag följde magkänslan och tog ett beslut som var nödvändigt för nu när jag ska släppa musik.

Hon vill inte spekulera i vem hon tycker ska ersätta henne.

Vilken typ av programledare vill du se då?

– Jag har verkligen ingen aning! Nu fokuserar jag bara på nästa grej. Och först och främst fokuserar jag bara på festen! Nu ska jag ut och ha kul. Jag kommer att röja i kväll, det kan jag lova. Det blir ett rejält kalas nu!

Ingen klar ersättare

SVT har inte hittat en ersättare ännu.

– Det här är fortfarande rätt så nytt och det här är en rätt härlig tid för just nu är alla namn av intresse. Vi söker efter någon som har en musikalisk kunnighet och trovärdighet. Någon som tycker om att vara på scen, men kanske inte behöver ta allt rampljus, utan kan dela med sig. Och som klarar en livesändning, säger Thomas Hall.

Även Skansen-chefen John Brattmyhr har tidigare sagt att han vill att Marklund ska fortsätta.

– Absolut vill jag det. Det bara utvecklas och hon gör det där svåra jobbet riktigt bra. Både tv-publiken och Skansens publik tycker att hon är duktig. Jag har inga invändningar. Tvärtom.

LÄS: KÄNDISREAKTONERNA EFTER AVHOPPET

Publisert: