Mejla

Jan-Olov Andersson

En tokig barnramsa avgjorde spännande ”På spåret”-kamp

Domaren Fredrik Lindström och programledaren Kristian Luuk.
Domaren Fredrik Lindström och programledaren Kristian Luuk.

TV

Två före detta vinnare, möttes i ett slags moralisk final redan i kvartsfinalen av säsongens ”På spåret”.

Spännande ända in till de sista sekunderna. Och då avgjordes allt av en barnramsa av Lennart Hellsing…

Lennart Hellsing (1919-2015) är en av alla tiders största svenska författare av verser för barn. Många av dem tonsatta av Georg Riedel eller Knut Brodin (1898-1986). Det var de här raderna som avgjorde kvartsfinalen:

Dinkeli dunkeli doja, heter en grön papegoja. Dinkeli dunk, heter en munk, som bor i en pepparkakskoja.

Augustifamiljens gitarrist Simon Ljungman spelade den melodi som versen är förknippad med, innan alltihop övergick i The Hives-låten ”Walk idiot walk”.

Johar Bendjelloul i lag ”Jossar” svarade blixtsnabbt papegoja på vilket djur som eftersöktes.

Kollegan Elisabet Höglund hade en lätt förvirrad utläggning om att det borde vara ett stort svenskt skogsdjur och gissade sedan felaktigt på älg.

Lag ”Jossar” vidare, medan motståndarna kanske kommer att muttra surt över Lennart Hellsings påhittiga verser en tid framöver.

Och man ska kanske vara glad att Hellsing själv aldrig blev inhyrd och inblandad i att formulera ledtrådarna på resmålen, då skulle väl aldrig något av lagen ha hittat rätt…

Så bra var lagen

Jesper Rönndahl och Elisabet Höglund.

Betyg: 4 av 5 plus

Elisabet Höglund/Jesper Rönndahl. Hon är journalist, författare, bloggare och tidigare framgångsrik tävlingscyklist. Var i många år profilerad reporter på SVT, bland annat utrikeskorrespondent i Bryssel. Han är komiker och författare. Dubbelt aktuell, på SVT Play med komediserien ”Dips” som han skapat ihop med hustrun Marie Agerhäll. Och så leder han satirprogrammet ”Svenska nyheter”, tillbaka med ny säsong i SVT 1 en timme efter ”På spåret”. Nu vann de samtliga resmålen New Orleans, Cordoba och Fagersta, men de sex poäng de fick upp på motståndarna där, räckte ändå inte. Det blev knapp förlust, med 35 poäng.

Josefin Johansson och Johar Bendjelloul.

Betyg: 4 av 5 plus

Johar Bendjelloul/Josefin Johansson. Han har varit programledare i Sveriges Radio och Sveriges Television. Jobbar numera som profilerad skribent på Dagens Nyheter. Hon är komiker, sångerska, skådespelerska och programledare och har hörts i många program i Sveriges Radio. Hans lite allvarligare framtoning och hennes medvetet flamsiga uppträdande fungerar utmärkt ihop. Kompletterar också varandra väldigt bra kunskapsmässigt. Förlorade alla resmålen, men kom ifatt på delfrågorna. Vann på 37 poäng.

Så bra var musiken

Bror Gunnar Jansson.

Betyg: 4 av 5 plus

Bror Gunnar Jansson. Måste erkänna att jag aldrig hade hört talas om honom förut. My mistake. Han ser inte bara ut lite grann som Chris Isaak, han känns också lite besläktad med honom, utan att på något sätt vara en kopia. Sjöng både Dr. Johns ”Right place wrong time” och Hives-låten alldeles utmärkt. Har snabbt blivit en ny favorit på Spotify.


Stilpoäng: I lag ”Jossar” var han klädd i guldslips, som hans far hade köpt i Damaskus, och hon hade en speldosa (!) inflätad i håret. Snyggt!

Replik I: Det har ni hittat på, bara. Jesper Rönndahl skojade med domaren Fredrik Lindström om att jazzkornettisten Buddy Bolden (1877-1931) bara var ett påhitt från hans sida, när han rabblade ledtrådar på New Orleans.

Replik II: Mikael Rickfors! Jesper Rönndahl skämtade om att Jan Guillous och Leif GW Perssons jaktkompis på Fagerhult var den kände rocksångaren.

ANNONS

Spara 369 kr nu, streama HBO Max hela året!

Extern länk från HBO Max

Beställ här!

Av: 

Jan-Olov Andersson

Publisert:

LÄS VIDARE

STOR GUIDE: 55 tv-serier att streama hösten 2020

ÄMNEN I ARTIKELN

På spåret

Lennart Hellsing

Johar Bendjelloul

Josefin Johansson

Elisabet Höglund

Jesper Rönndahl

Bror Gunnar Jansson