Mejla

Jan-Olov Andersson

Spelevinkarna fick fart på allsångspubliken – ur led är tiden

Publicerad:
Uppdaterad:

Tommy Körberg är en av alla tiders bästa svenska sångare.

Samir & Viktor är… något annat. Men de är två spelevinkar som får full fart på publiken i ”Allsång på Skansen”, medan Körberg nästan får programmet att stanna av.

På många sätt var det ett alldeles utmärkt avsnitt av SVT:s sommarflaggskepp.

Tove Styrke är en (numera) mycket kreddig artist som nog åtminstone den yngre delen av Skansen- (och tv-)publiken har ett förhållande till. Och hon kunde åtminstone refrängen till sin allsångslåt, Stig Olin-klassikern ”En gång jag seglar i hamn”.

Fast hon överglänstes av den för de flesta helt okända Blen. Hennes framförande av ”Nära dig” och valet av en Patrik Isaksson-låt som allsångsmelodi (han är större i det svenska folkhemmet än många anar…), gör att det luktar genombrott á la Grant häromveckan.

Grotesco-gänget är den moderna humorns svar på Hasseåtage och det var fint när två av deras medlemmar, Emma Peters och Hanna Dorsin, gjorde två av de många fina sånger hela svenska folket förknippar med Hasseåtages revyer.

Jag tycker det är självklart att Sanna Nielsen själv ska framföra minst ett nummer varje program. Hennes ”Det vänder nu” är ett av de bättre U2-plagiat jag har hört.

Ingen producent med självaktning, tackar förstås nej till årets vinnare av Eurovision song contest.

Efter maj nästa år lär denna pinsamma Björk-wanna-be-kopia totalt falla i glömska, men vi får stå ut med att hon är kvar i rampljuset ända tills nästa års Eurovision-final är över. Det lär ju bli mycket politiskt tjafs kring den tv-sändningen i Israel, både före, under och kanske efteråt också.

1 av 4 | Foto: Carolina Byrmo
Samir & Viktor i ”Allsång på Skansen”.

Och så:

Tommy Körberg vs. Samir & Viktor.

Tommy Körberg. Kung av sång. Han hade förstås ställt krav på att få göra lite reklam för sin kommande föreställning ”Lola”, en musikalisk monolog där han spelar transvestit.

Gjorde bra reklam

På samma sätt som Malena Ernman säkert hade gjort det kvällen innan i TV 4:s ”Lotta på Liseberg”. Hon knep chansen att göra bra pr för kommande Oscarsmusikalen ”Så som i himmelen”, efter Kay Pollaks film. Sjöng klassikern ”Gabriellas sång” och en ny stark låt.

Är inte lika säker att alla fattade varför Sanna Nielsen satte på Körberg örhängen och läppstift. Innan han sjöng en långsam melodi som nästan fick programmet att stanna upp.

Och när han gick runt och sjöng alltsång till Ted Gärdestad, såg somliga lite rädda ut när han stack fram hakan, munnen och mikrofonen. Ungefär som om Cristiano Ronaldo oväntat ringt på dörren med en boll i näven och sagt: Utmana mig på straffsparkar, nu!

Samir & Viktor, som hjälpligt kan staka sig genom några refränger och under sin turné i sommar har uppträtt på ställen som en Ica-butik i Rimforsa (drygt 2 000 invånare) i Östergötland, fick däremot full fart på publiken.

Ur led är tiden. Herrrrrrrregud, som Björn Ranelid skulle ha uttryckt det.

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad: