Nu drar fajten om allsången igång

avErik Sidung

Publicerad:
Uppdaterad:

Nöjesbladet sätter plus - kolla in vem som tar hem segern

I morgon startar "Lotta på Liseberg", på tisdag "Allsång på Skansen" - och allsångskampen är i full gång.

Nöjesbladet har tittat på förutsättningarna och korat en segrare. Och på pappret är gammal ändå äldst. SVT:s långkörare verkar svårslagen i teorin. Nu återstår det att se om Skansen klår Liseberg i praktiken. Let the allsång begin!

Nöjesbladet ställde Anders Lundin och Lotta Engberg mot allsångsväggen med tio frågor.

LUNDIN

Namn: Anders Lundin. Ålder: 50. Bor: Vasastan, Stockholm. Yrke: Programledare, musiker, showartist. Familj: Fru och barnen Adrian, 2 år, och Matilda, 2 månader.

Varför ska tittarna välja ditt allsångsprogram?

- Om man är ett riktigt allsångsfan så behöver man ju inte välja. Vi kör olika dagar.

Vilka är dina förväntningar inför sommarens program?

- Jag hoppas såklart att det ska gå minst lika bra som tidigare år.

Hur förbereder du dig inför en allsång?

- Själva tisdagarna går jag på scenen vid 10.30 och sen står jag där i stort sett hela dan fram till 22-tiden, då man snubblar av igen.

Din största styrka som allsångsledare?

- Det vet jag inte. Jag är hemskt glad att jag har så mycket olika erfarenheter från allt möjligt, R.E.A på Hamburger börs där vi står på scen 4-5 kvällar i veckan och åren med liveprogram i radio som "Sommartoppen".

Vilken är din favorit-allsång?

- "Gå upp och pröva dina vingar".

Vilka är de viktigaste ingredienserna i en lyckad allsångstillställning?

- En publik som den på Solliden som är så entusiasmerande och välkomnande till alla som visar sig på scenen.

Vad hör absolut inte hemma i ett allsångsprogram?

- Matlagning.

Har du någon drömgäst till programmet?

- Jag tycker att vi har drömgäster.

När är allsång som bäst?

- När alla sjunger allsång.

Varför tror du att allsång är så populärt?

- Jag tror att vi gillar företeelser som förenar oss, i det här fallet program som "alla" tittar på. Och jag tror att det påminner människor om folkparkerna med dess högst varierade utbud, ena dagen Jimi Hendrix, nästa en lokal förmåga och dagen därpå Siw Malmqvist.

ENGBERG

Namn: Lotta Engberg. Ålder: 46. Bor: Utanför Alingsås. Yrke: Sångerska och programledare. Familj: Make och döttrarna Malin, 22, och Amanda, 21.

Varför ska tittarna välja ditt allsångsprogram?

- Jag tycker att man ska välja båda men om det är fint väder ska man gå ut.

Vilka är dina förväntningar inför sommarens program?

- Det ska bli vansinnigt skoj att träffa alla gästartister, musikerna och framför allt publiken.

Hur förbereder du dig inför en allsång?

- Jag brukar dela loge med körtjejerna, så det blir en massa tjejsnack men jag är nästan glad om jag hinner få tag i mikrofonen innan musiken sätter igång.

Din största styrka som allsångsledare?

- Jag tycker inte att styrkan ligger hos allsångsledaren utan i musiken.

Vilken är din favoritallsång?

- Väldigt upp och ner, just nu är det "Ångermanälven" som jag ska sjunga med Christer Sjögren.

Vilka är de viktigaste ingredienserna i en lyckad allsångstillställning?

- Ett är publiken, två är gästartisterna och tre är vädret.

Vad hör absolut inte hemma i ett allsångsprogram?

- Det är mycket det, hahaha. Egentligen kan man göra det mesta. Hiphop är kanske lite svårt att göra.

Har du någon drömgäst till programmet?

- Agnetha Fältskog.

När är allsång som bäst?

- Det är när jag sitter i soffan på scenen och ser mina gästartister sjunga med publiken, då mår jag så jädrans bra i magen.

Varför tror du att allsång är så populärt?

- Det är ju kul och att få sjunga ihop. Det låter väldigt bra när många sjunger. Men sen tror jag att många sitter och sjunger inombords.

Allsång på Skansen vs. Lotta på Liseberg

ALLSÅNG PÅ SKANSEN

PROGRAMLEDARE ➕➕➕

Anders Lundin är inne på sitt sjätte år som allsångsledare, rutinen har han. Visst, han har charm, humor och behjälplig sångröst men han fyller inte riktigt föregångaren Lasse Berghagens gigantiska allsångsskor.

Foto: Zelmerlöw, Ledin, Dorsin och Thörnqvist är gäster i premiärprogrammet.

PREMIÄRPROGRAMMET ➕➕➕➕

Första programmet har något för de flesta - flickidolen Måns Zelmerlöw, trivselrockaren Tomas Ledin, humorgiganten Henrik Dorsin, sångfågeln Anna Maria Espinosa och boogielegendaren Owe Thörnqvist. Och allsånger så klart.

SÄSONGEN SOM HELHET ➕➕➕➕

SVT visar en imponerande bredd i valet av artister och medverkande, allt från poeten och författaren Marcus Birro (ska han sjunga?) till Stockholms Gosskör. Och Mia och Klara! Programmet saknar dock de riktigt tunga namnen, ett par Håkan Hellströms.

PUBLIK ➕➕➕➕

Publikrekordet ligger på 28 000 allsångssugna och väldigt hängivna personer. Vill man få bra platser gäller det att vara uppe med tuppen. Publiken skulle få full pott om det inte vore för de som är mer sugna på att synas i tv än att framkalla toner med stämbanden.

PLATS ➕➕➕➕➕

Sollidens vidunderliga utsikt över Stockholm är svårslagen. Tveksamt om det finns en mer passande plats för allsångsfestligheter i Sverige, i världen?

ALLSÅNGSHISTORIA ➕➕➕➕➕

Det har sjungits i grupp på Skansen sedan 1935, programmet sändes första gången för 30 år sedan och har sänts varje sommar sedan 1990. Fanns det en allsångsreligion skulle Skansen vara dess Mekka.

PRIS ➕➕➕

Det kostar 120 kronor för vuxna, 50 kronor för barn mellan 6 och 15 år, med årskortet för 500 kronor går man in gratis. Grupper om tio eller fler vuxna betalar 100 kronor/styck. Inte gratis men inget som leder till personlig konkurs heller.

ÖVRIGT ➕➕➕

I rutan är "Allsång på Skansen" en timme, men publiken på plats bjuds på en extra halvtimme. Nytt för i år är att denna halvtimme går att se på webben. Bra, men varför inte utöka programmet i tv? Överraskningar och hemliga gäster kan vi nog också räkna med.

Totalt 31 plus

”ALLSÅNG PÅ SKANSEN”-FAKTA

Premiär: Tisdag 23 juni SVT1 kl 20.00. Längd: En timme, extra halvtimme på webben. Antal avsnitt: 8. Började sändas: 1979.

LOTTA PÅ LISEBERG

PROGRAMLEDARE ➕➕➕➕

Lotta Engberg lyfte "Bingolotto" och har lett allt från "Kär och galen" till Melodifestivalen. Sjunga kan hon och hon får en ko på grönbete att framstå som dyster. Lotta känner massor artister och ringer och bokar dem själv.

Foto: Christer Sjögren, Ola Svensson, Nanne Grönvall och Brolle är gäster i premiärprogrammet.

PREMIÄRPROGRAMMET ➕➕➕

TV4 slår till med vikingen Christer Sjögren i premiären. Han backas upp av Ola, Nanne Grönvall och Brolle. Folkliga artister men inte överraskande så att man hoppar högt direkt. På en och en halv timme får det plats en hel del allsånger också.

SÄSONGEN SOM HELHET ➕➕➕

Det känns som om TV4 inte riktigt vågat ta ut svängarna. Det är mycket säkra schlagerkort som Shirley Clamp och Sonja Aldén, stort plus för Lasse Berghagen. Varje program har ett tema men artisterna är ganska likartade. Men folkligt är det, folkligare än tacos på fredag kväll.

PUBLIK ➕➕➕

Lotta på Liseberg har haft 14 000 i publiken som mest, hälften av Skansens publikrekord. Men stämningen brukar det inte vara något fel på, det är ju ändå goa, glada Götlaborg vi pratar om.

PLATS ➕➕➕

Liseberg är trevligt, men saknar Skansens vidunderliga utsikt. När man är färdigsjungen kan man ta sig en tur i någon av nöjesparkens alla åkattraktioner.

ALLSÅNGHISTORIA ➕

"Lotta på Liseberg" startade 2004 och i år är första gången det sänds i tv. Här ligger förstås Liseberg i lä, fem år mot Skansens snart 75 år med allsång. De fem åren är förmodligen bara det första i en kommande, rik allsångshistoria.

PRIS ➕➕➕➕

Det kostar 80 kronor för alla över 7 år, gratis för de under. Köper man årskort för 195 kronor så är det gratis hela året. Lite snålt att inte ha rabatt för ungdomar eller studenter men årskortet är riktigt prisvärt om man planerar ett par tre besök.

ÖVRIGT ➕➕➕

Greppet med olika teman är intressant, det blir förmodligen inte så spretigt som allsång kan vara när vals möter The Ark, typ. Programmet kommer att innehålla bingo vilket drar ner betyget, bingo + allsång = ehh, nej_..._Plus för en och en halv timmes program och åtta program i stället för Skansens sju.

Totalt 24 plus

"LOTTA PÅ LISEBERG"-FAKTA

Premiär: I morgon i TV4 kl 20.00. Längd: En och en halv timme (minus reklam). Antal avsnitt: 8. Började sändas: Premiär i år.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM