Skarsgård blev stoppad av polis

TV

Rekade för nya SVT-thrillern: Vi såg så kriminella ut

1 av 2

Två skådespelare förberedde sig för en tv-serie genom att glida runt i Göteborgs förorter i en svart Volvo XC90.

- Vi såg så kriminella ut att polisen stoppade oss, säger Gustaf Skarsgård, 33.

- Det var så roligt när du sa ditt namn, vad de skämdes efteråt, säger Said Legue, 31, och skrattar.

Den ena är en av Sveriges mest kända skådespelare. Den andra är född i staden och pratar en så vackert klingande göteborgska att Sten-Åke Cederhök ler i sin himmel.

Men Gustaf såg ut som en livsfarlig gangster. Och Said har marockansk bakgrund och… ja, hudfärg spelar fortfarande roll i Sverige.

De två är polare sedan Björn Runge-filmen ”Happy end”. Said har, med sin uppväxt i Göteborgs förorter, varit manuskonsult till SVT-serien ”Ettor och nollor” (premiär i kväll), som utspelas i Göteborgs undre värld.

- Jag känner allt från sopgubbar till kriminella, jag dömer ingen, säger Said.

- Said tog mig på en rundtur runt hela Göteborg. Visade vilka gäng som hänger i vilka förorter. Det var väl ett bra kvitto på att vi funkade i rollerna, då polisen stoppade oss när vi körde in vid en bilverkstad i ett skumt område, säger Gustaf - som efter att ha lärt känna regissören Johan Renck under inspelningen av USA-serien ”Vikings”, fick välja och vraka bland rollerna i ”Ettor och nollor”.

Han valde Karl, en riktig gangsterpsykopat.

Hungrig och irriterad

- Det var något jag kände att jag absolut aldrig hade gjort förut, en kul utmaning.

Du har tränat och biffat upp dig för rollen, eller hur?

- Jag fick lägga på mig lite, ja. Jag gjorde ett taktiskt val, slutade snusa och röka en månad innan jag skulle göra rollen. Var hungrig hela tiden, extremt irriterad, det satte mig exakt där jag skulle vara som Karl.

Gått ner i vikt

Hur mycket extra muskler blev det?

- Jag gick upp en ansenlig mängd kilon, men det är fjantigt när man ska börja mäta rollprestationer i kilon. Man kan gå in rent själsligt mycket mer, utan att man förändrar sitt utseende.

- Det är så kul det där, hur många kilon man går upp och ned, det är bara så att du kan skriva om min ”superkropp”. Men jag har ingen sådan, säger Gustaf - som ett år efter inspelningen ser ungefär lika smärt ut som han brukar göra.